Cape Kamenjak

Rt Kamenjak najjužniji je dio Istre, a poluotok prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji također sačinjavaju arhipelag. Prekriven niskim raslinjem i makijom, s malo borove šume i oranica, čini područje gdje vlada prava mediteranska klima. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, ali i zbog što efikasnije zaštite devastacija, rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem, a brigu o njemu preuzela je javna ustanova Natura Histrica.

Flora i fauna igraju veliku ulogu u posebnosti rta. Biljnih vrsta na Kamenjaku ima čak 600 od kojih su većina ljekovite i aromatične biljke, a posebno se ističu orhideje. Orhideja ima tridesetak vrsta čiji je cvat moguće vidjeti u proljeće, osim jesenske zasukice, vrstu orhideje koja cvate kao što i sam naziv kaže, na jesen. Sve su zakonom zaštićena, njih 13 je strogo zaštićeno, dok su dvije endemske vrste, dakle moguće ih je pronaći samo na području Kamenjaka. Za florom ne zaostaje ni fauna, jer zabilježeno je 50 vrsta danjih leptira, a obiluje i brojnim vrstama gmazova, vodozemaca i ptica. Kako i kopno, tako i podmorje rta Kamenjak nastanjuju iznimne biljne i životinjske vrste, od algi i školjaka do riba i sredozemne medvjedice. Sredozemna medvjedica kao i konjic dugokljunić, plemenita periska, prstac i drugi, strogo su zaštićene vrste.

U uvali Pinižule i na otočiću Fenoligi, smještenim na jugu Kamenjaka, nalaze se otisci dinosaurovih stopala, vrlo zanimljiva geološka ostavština. Pronađeno je ukupno stotinjak otisaka koji ukazuju na dva različita dinosaura, jedan visok tri metra i težak 13 tona koji se kretao četveronožno, a drugi je dvonožac te znatno je manji, visok samo metar i pol i težine oko 150 kilograma.

T: + 385 (0)52 575 287
tajnistvo@kamenjak.hr
www.kamenjak.hr

Location

Email

Praises from abroad to Istria

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Already receiving significant earned media in outlets such as National Geographic Traveler Huffington Post and mention in notable guidebooks like Lonely Planet, international journalists and tour operators alike continue the praise heaped upon the Istrian peninsula and all it has to offer making it one of the world's top destinations.

Booking