Gault & Millau

Istarske kuharske kapice 

Poznati svjetski gastronomski vodič Gault Millau još su 1965. godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau. Svake  godine vlasnici restorana i gurmani s iščekivanjem dočekuju dan kada izlazi iz tiska kako bi vidjeli koji je restoran ušao u novo izdanje, koji je bolje ocijenjen i je li neki dobio kuharsku kapu više u odnosu na lani. Među njima su u samom vrhu i brojni istarski restorani uvršteni u austrijsko izdanje vodiča, kojima ovakva preporuka itekako znači jer se upravo zbog ovih vrijednih kuharskih kapica često traži i stol više.

Za vodič nije važno o kakvoj je vrsti kuhinje riječ - može biti tradicionalna, ali i moderna, vegetarijanska, kineska, japanska, meksička ili pak talijanska. Jedino što je važno pri dobivanju visokih ocjena jest dobra kuhinja koja je spremna svake godine učiniti novi iskorak. Iskusni gastronomski inspektori ocjenjuju u kolikoj se mjeri u nekom restoranu koriste svježe, lokalne i sezonske namirnice i na koji način. Uz provjeru je li svaki obrok svježe pripremljen ide se i u tančine poput ocjene koliko je nakon pripreme u nekoj namirnici ostalo izvornih okusa i aroma. Važna je i prezentacija jela te doživljaj okusa kojeg pruža cijeli jelovnik kao i je li dovoljno kreativan, informativan i razumljiv. Povrh svega vrlo je bitan odnos cijene i usluge.

Vodič Gault Millau svojim čitateljima donosi opis restorana, njegovu lokaciju i povijest i opisuje uslugu od ulaza u restoran pa sve do načina ophođenja s gostima. Posebna se pažnja poklanja vinskim podrumima te vinskoj karti, ali i temperaturi na kojoj se vino poslužuje.

» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Vinske ceste Istre

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking