Crkva sv. Vincenta - Svetvinčenat

Svetvinčenat je, iako u neposrednoj okolici Pule, u srednjem vijeku pripadao porečkoj biskupiji. Crkva Sv. Vincenta nalazi se na svetvinčentskom groblju gdje je nekada stajao samostan benediktinaca koji je prestao postojati 1314. te se sačuvala samo crkva. Papa Aleksandar III. potvrđuje 1178. porečkom biskupu crkvu sv. Vincenta cum cappelis suis. Savičenta, odnosno župan opatije svetoga Vincenta, se spominje i u najpoznatijem istarskom dokumentu, Istarskom razvodu, što svjedoči o tome da se oko samostana razvilo srednjovjekovno naselje. Od 1209., kada postaje posjed istarskog markgrofa, prelazi iz ruke u ruku da bi konačno u cijelosti postao vlasništvo venecijanske obitelji Morosini 1523. Pod njima naselje poprima konačan izgled, s jednim od najljepših i najskladnijih renesansnih trgova.

Njena je posebnost arhitektonska raščlamba jednobrodnog prostora s tri upisane apside. Unutrašnjost je oslikana biblijskim prizorima (Žrtva Abelova, Navještenje, Pohođenje, Raspeće...), prizorima iz života sv. Vincenta i drugih svetaca te Kalendar s alegorijskim prikazima mjeseci i radova. Freske predstavljaju najopsežniji istarski ciklus romaničkih fresaka, naslikanih pod bizantskim utjecajem, s kraja 13. stoljeća, a rad su majstora Ognobenusa iz Trevisa. Postoji stariji sloj koji je slabo očuvan. Najmlađem, trećem sloju s konca 14. i početka 15. st. pripadaju dvije obnovljene slike apostola i fragmentarna oltarna slika na sjevernom zidu s likom svetice i donatorom. U crkvi je stari drveni kip Majke Božje Karmelske koji se je nosio u procesijama.
Freske su teško čitljive zbog velike količine vlage koja ih prožima. No možda nas baš zbog svog stanja očaravaju patinom starine i mističnošću koju postižu.

Uz pročelje crkve su o 40. obljetnici - 24. kolovoza 1987. godine - mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića svećenici Biskupije porečke i pulske postavili nadgrobnu ploču uz grob bl. Miroslava. 1947. je blaženik pokopan u Lanišću, a tek su 1958. njegovi posmrtni ostaci preneseni na ovo mjesto gdje su ostali do 2003. godine kada su preneseni u župnu crkvu.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking