Romanička kuća

Romanička kuća smještena na trgu Marafor u Poreču, kroz svoju povijest više je puta obnavljana i nadograđivana. Usprkos brojnim zahvatima tijekom vremena, kuća je zadržala osnovne karakteristike romaničke stambene arhitekture. Tlocrt kuće je jednostavan i pravilan, bez unutarnjih pregradnih zidova, a zidana je od jednostavnih grubo klesanih blokova. Restauracijskim zahvatom, izvedenim 1926. godine, zadržane su sve promjene nastale tijekom ranijih pregradnji. Svoj današnji izgled dobiva nakon Drugog svjetskog rata, budući da je građevina bila u sklopu stambenog bloka koji je uništen bombardiranjem i nije kasnije obnavljan te danas Romanička kuća stoji kao samostalan objekt.

Kuća je izgrađena u 13. stoljeću, a posljednje veće pregradnje izvedene su vjerojatno u 18. kada biva pregrađen i drugi kat te mu je dodan drveni balkon. Iako potječe iz kasnijih dogradnji, i ne može se smatrati izvornim dijelom Romaničke kuće, drveni balkon uvelike doprinosi slikovitosti kuće. Prizemlje kuće imalo je gospodarsku namjenu, a i danas je u njemu galerija. Na prvi kat vodi vanjsko kameno stubište, dok se na drugi  pristiže unutarnjim, drvenim stubištem. Danas su i gornji katovi također otvoreni javnosti, budući da je u njima izložena Etnografska zavičajna zbirka.

Marafor 1, HR-52440 Poreč-Parenzo
T: +385 (0)52 431 585
info@muzejporec.hr
http://www.muzejporec.hr

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking