Središnji gradski trg i cisterna u Vižinadi

U središtu Vižinade nalazi se gradski trg s velikom cisternom, jednom od najznačajnijih spomenika takvoga tipa u Istri. Dovršena je 1782. godine i izrađena iz lokalnog vapnenca prema projektu rovinjskog arhitekta Simonea Battistelle te predstavlja besprijekorni je primjer venecijanskog klasicizma.

Cisterna u Vižinadi pravokutnog je oblika, a sastoji se od kamenog parapeta koji na svakom od četiri ugla ima stupove. Unutrašnjost joj je bila podijeljena stubovima u tri lađe, a ulazi se nalaze na južnoj i sjevernoj strani te su nekada bili zatvoreni metalnim vratima. Dva kamena bunara bila su pokrivena metalnim poklopcima, ukrašeni željeznim arabeskama baroknog stila. Lavlje glave na južnom pročelju cisterne s obiju strana dvokrakog stubišta služile su za ispuštanje viška vode.

Središnjim trgom dominira župna crkva Sv. Jeronima, jednobrodna građevina nastala između 1837. i 1840. godine. Građena je u neoklasicističkom stilu, a nedaleko crkve nalazi se samostojeći zvonik, najvjerojatnije izgrađen u 16. stoljeću. Trg okružuju građevine poput fontika, gradske lože, palače obitelji Grimani i Facchinetti te kuća Maraston, najviša stambena građevina Vižinade s četiri kata.

Trg je izgubio svoja urbana obilježja nakon rušenja općinske palače obitelji Grimani koja se nalazila na njegovoj južnoj strani, na čijem je mjestu nedavno sagrađena škola, dječji vrtić, igralište i dvorana, a do danas su od nekadašnje palače sačuvani samo lukovi iz 16. stoljeća. Zgrada starog fontika, spremišta žita, ima veliki reljef mletačkog lava na pročelju. Novi vijek doprinosi snažnom razvoju Vižinade koja postaje obrtničko i trgovačko središte ovog dijela zapadne Istre, a upravo je ploča uzidana u prizemni dio pročelja fontika dokaz njezinog prosperiteta. Na ploči je, naime, uklesan cjenik prijevoza pojedinih proizvoda republike Venecije iz 1726. godine.

T: +385 (0)52 446 425
info@tz-vizinada.hr
www.tz-vizinada.hr 

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking