Crkva sv. Foške u Peroju

Crkva sv. Foške u Peroju trobrodna je bazilika, a sačuvano benediktinsko slikarstvo vjerojatno je najmonumentalniji primjer romaničkog zidnog slikarstva u Hrvatskoj. Crkva sv. Foške trobrodna je bazilika s tri upisane apside te iako se dugo smatrala ranosrednjovjekovnom građevinom, novija istraživanja datiraju je u kraj 11. ili početak 12. stoljeća.

Zidne slike sv. Foške iz prve polovice 12. stoljeća oslikao je vrsni autor, prema svemu sudeći, majstor iz sjeverne Italije. Sačuvano benediktinsko slikarstvo vjerojatno je najmonumentalniji primjer romaničkog zidnog slikarstva u Hrvatskoj. No, zidna slika u sv. Foški zapravo nije freska jer naslikana je na suhu žbuku tehnikom tempere ili polutempere. Ova je tehnika korištena u zidnom slikarstvu srednjeg vijeka, bojama koje su, uz vapno, sadržavale i organsko vezivo, najvjerojatnije jaje.

U glavnoj apsidi su fragmenti kompozicije Bogorodice s Kristom u krilu okružene anđelima, a nad trijumfalnim lukom reprezentativan je i monumentalan prikaz uzašašća. Simetrična kompozicija postavljena je točno po sredini iznad glavne apside i oltara s frontalnim Kristovim likom koji sjedi na prijestolju optočenom dragim kamenjem, a okružen je mandorlom koju nose četiri anđela. Ispod njih su apostoli koji zamišljeno i u čuđenju promatraju Kristovo uzašašće na nebo.

Kako doći:
Batvači i crkva sv. Foške nalaze se na lokalnoj cesti Peroj – Golubovo. Crkva je u polju, na osami, četiri kilometra sjeverozapadno od Peroja i četiri kilometra jugoistočno od turističkog naselja Barbariga.

Napomena:
Ključ se nalazi u Župnom uredu Vodnjan.

T: +385 (0)52 511 420

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking