Crkva sv. Marije od Lakuća u Dvigradu

Nijanse ljubičastih, crvenih, zelenih i narančastih tonova krase zidove crkve sv. Marije od Lakuća podno Dvigrada, a koje je oslikao Šareni Majstor. Podno Dvigrada nalazi se jednobrodna crkva sv. Marije od Lakuća s preslicom na pročelju i upisanom apsidom, a u kojoj se nalaze i kasnogotičke freske iz 15. stoljeća. Zanimljiv detalj čini baldahin na pročelju; nalazi se iznad ulaza, a ispod preslice.  Freske je oslikao Šareni Majstor, a ime mu je nadjenuto zbog karakteristične palete boja, kadence ljubičastih, crvenih, zelenih i narančastih tonova. 

Dobro su sačuvane i freske na vanjskom dijelu crkvice. Pod baldahinom nad glavnim ulazom u crkvu isti je majstor naslikao okrunjenu Bogorodicu zaštitnicu koja ispod plašta čuva župljane. Nažalost, upravo donji dio freske nije sačuvan, jer je bio najizloženiji vremenskom utjecaju.
U unutrašnjosti je oslikano samo svetište, gdje se u apsidi nalazi Krist u slavi okružen simbolima evanđelista i kozmičkim znakovima Sunca i Mjeseca, a pod njima je niz apostola. Na trijumfalnom luku je Navještenje, a pod njim sv. Uršula s još dvije svetice i sv. Lovrom. 
U potlošnom pojasu apside prostire se oslikana zavjesa. Kao nastavak događaja, nakon Navještenja prikazan je u gornjem polju južnog zida Susret Marije i Elizabete. U gornjem polju sjevernog zida je Rođenje Kristovo, a na južnom zidu ispod Pohođenja nalazi se sv. Sebastijan sa sv. Rokom. Osim freskama crkva obiluje i mnoštvom glagoljskih grafita.

Kako doći:
Dvigrad se nalazi u Limskoj dragi, zapadno od Kanfanara. Na izlazu iz Kanfanara, uz prugu, skreće se za Dvigrad. Crkvica se nalazi podno mjesta.

Napomena:
Ključ se nalazi u Župnom uredu Kanfanar.

T: +385 (0)52 825 115

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking