Kaštel Morosini-Grimani

Kaštel Morosini-Grimani predstavlja oblik kasne srednjovjekovne gradnje s naglašenim renesansnim karakteristikama, a ime dobiva po dvjema obiteljima u čijem je vlasništvu bio.

Svetvinčenat je nastao na granici koja se tijekom povijesti mijenjala kako su se izmjenjivali i osvajači, a prvi se put spominje 983. godine u dokumentu Otona II. kao posjed porečkog biskupa. Vlasništvo, potom preuzima obitelji Castropola, a od 1384. njime vlada obitelj Morosini. Pietro Morosini spominje se kao gospodar Svetvinčenta posljednji put 1529. godine, a novi se vlasnici, obitelj Grimani, u pisanim izvorima spominju od 1560. Grimanijevi obnavljaju kaštel nakon požara koji ga je zadesio, a obje su obitelji, Morosini i Grimani, najznačajnije u povijesti kaštela, ali i cijelog mjesta, a upravo se iz tog razgloga kaštel danas naziva prema njima: Morosini-Grimani. 

Kaštel ima oblik četverokuta, na uglovima sjevernog zida nalaze se dvije okrugle kule, a na jugoistočnom je zidu kvadratna kula. Jugozapadni dio bio je namijenjen rezidencijalnim prostorijama, a palača je smještena unutar obrambenih bedema. Glavni ulaz kaštela Marosini-Grimani je na južnom pročelju kojemu se u prošlosti pristupalo pokretnim mostom. Iznad ulaza su ploče na kojima se spominje godina izgradnje 1485. i obnove 1589. Obitelj Morosini u 15. st. završava obnovu kaštela te počinje preobrazba mjesta u renesansno naselje s trgom i cisternom u središtu, kojeg uz kaštel zatvaraju župna crkva i loža te ostale javne zgrade. Kaštel, kao najstarija građevina na trgu, rađen je u omjeru 3 : 5, i prema tom su omjeru novoprojektirani trg, renesansna crkva, ali i cjelokupna urbana mreža mjesta. Stoga današnji kaštel Morosini-Grimani predstavlja oblik kasne srednjovjekovne gradnje s izrazito naglašenim renesansnim karakteristikama.


T: +385 (0)52 560 349
info@tz-svetvincenat.hr
www.tz-svetvincenat.hr

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking