Pazinski kaštel

Pazinski kaštel dobro je branjena utvrda smještena na litici ponora rijeke Pazinčice, a ujedno je najveća i najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda u Istri. Prvi put je spomenut 983. godine, u darovnici cara Otona II. kojom kaštel poklanja porečkom biskupu. Kaštel je u narednih dvjestotinjak godina često mijenjao vlasnike, da bi udajom kćeri upravitelja Menharda od Schwarzenburga za pripadnika loze Goričkih, kaštel prešao u njihovo vlasništvo sve do 1374. godine. Iste godine preuzimaju ga Habsburgovci i iza moćnih zidina upravljaju cijelim područjem središnje Istre, odnosno Pazinskom grofovijom, a snagu i moć kaštel je potvrdio ostavši ne osvojen u ratu protiv Venecije. Stanovnici Pazina imali su za ono vrijeme velik stupanj samostalnosti i slobode, čime su se uvelike razlikovali od većine svojih susjeda, kmetova. U 17. stoljeću kaštel kupuje markiz Montecuccoli iz Modene u čijem je posjedu feud bio do polovice 19. stoljeća, dok utvrdu posjeduju do 1945. godine. 

Budući da se zgrada koristi više od tisuću godina, ona je konstantno mijenjala svoj vanjski izgled, kao na primjer polukružna kula dodana nakon 1463. U literaturi je prva utvrda opisana kao izdužena građevina s dva kata uz koju je sagrađena kula i crkvica s malim zvonikom. Kaštel s vremenom izrasta u moćnu obzidanu utvrdu koju različiti vlasnici grade i dograđuju tijekom cijelog srednjeg i novog vijeka. Podno njegovih zidina kojima se pristupalo preko pokretnog mosta, grotlo je Pazinske jame, tajanstveni ponor koji oduvijek nadahnjuje ljudsku maštu. Kaštel i Pazinska jama bili su poprište radnje romana Mathias Sandorf čiji je autor Jules Verne, otac znanstvene fantastike.
Danas se u Pazinskom kaštelu nalazi Etnografski muzej Istre u kojem je moguće vidjeti građu vezanu za život stanovnika istarskog poluotoka.

Napomena:
Svakako pogledati svetište župne crkve sv. Nikole u Pazinu oslikano je freskama.

Trg Istarskog razvoda 1, HR-52000 Pazin
T: +385 (0)52 623 054
info@muzej-pazin.hr
www.muzej-pazin.hr

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking