Kaštel u Roču

Od ročkog kaštela do danas se očuvala samo kula, a u naselju se ističu renesansa kuća i gradska loža. Roč je od 13. stoljeća snažno središte glagoljitičke književnosti.

Roč ima sličnu povijest kao i Hum, što i ne čudi s obzirom na međusobnu blizinu. Mnogobrojni arheološki nalazi iz rimskog vremena svjedoče o dosta živoj antici na ovim područjima, no procvat mjesto doživljava u srednjem vijeku. Spominje ga se kao Ruz u ispravi kojom kralj Henrik IV. daruje Roč markgrofu Odolricusu 1064. godine, a 1102. mjesto se spominje kao Ronz. 

Između 12. i 15. stoljeća Roč doživljava graditeljski procvat, a kaštel, od kojeg je do danas očuvana samo kula, nalazio se na sjeverozapadnom dijelu naselja unutar današnjih zidina. Zidine su 1421. godine podignuli Mlečani samo devet godina nakon što su iste porušili da bi osvojili mjesto, odlučili su obnoviti cijelo naselje prvenstveno zbog njegovog strateškog položaja i sve veće turske opasnosti. U središtu naselja ističe se renesansna kuća iz 1475. godine i gradska loža nastala u 18. stoljeću.

Roč je od 13. stoljeća snažno središte glagoljitičke književnosti, u kojem djeluju poznati glagoljaši poput Šimuna Grebla, Juri Žakana ili Ivana Benčića, a u mjestu se čuva Brevijar Vida Omišljanina i Misal Bartola Krbavca. Očuvane su i zbirke Ročki pergamenti, administrativna korespondencija od 16 do 18. stoljeća, kao i Ročki misal iz 15. .st., danas u Kopenhagenu.

Kako doći:
Leži na brežuljku jugoistočno od Buzeta, uz državnu cestu (D44) Buzet–Lupoglav.

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking