Sentonina staza

Područje Labina i Rapca obiluje šetnicama, a jedna od najljepših je Sentonina staza koja se proteže od podnožja staroga grada glavnom cestom za Rabac, do uvale Maslinica u Rabačkom zaljevu. Staza dugo gotovo dva i pol kilometra s blagim usponom, odnosno silazom budući da se stazom može pješačit u oba smjera. O smjeru kretanja ovisi i trajanje pojedine šetnje, ali prosječno je potrebno od jednog do dva sata za obilazak. Sentonina staza pogodna je za sve uzraste i osobe u normalnoj fizičkoj kondiciji, no na dijelovima je strma pa je potrebna udobna sportska obuća.

Staza obiluje potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostova stvarajući vilinski doživljaj. Ipak, najveće atrakcije su višemetarski slapovi koji se prelijevaju preko vijugavih sedrenih barijera, dok kod najvećeg je nekada postojao mlin čiji se ostaci vide i danas i slijeva se u prekrasno tirkizno jezero. Negrijeva špilja svojom tajanstvenošću također privlači pozornost, naime iz unutrašnjosti stijene izvire bistra voda,  a osim toga postoji legenda koja govori da je u špilji pronađen kostur diva, triput većeg od normalnog čovjeka. No iako su se pokušali pronaći njegovi ostaci, labinski div, ostao je samo legenda.

Kako doći:
Staza započinje na izlasku iz starog grada Labina na glavnoj cesti prema Rapcu, pored ureda Turističke zajednice Grada Labina. Tko voli uspone stazu može obići i u obrnutom smjeru za što je potrebno 1,5 do 2 sata ako se obilazi i špilja, a započinje se u kampu Maslinica u istoimenoj uvali. 

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking