Monkodonja

Monkodonja je brončanodobno naselje blizu Rovinja, smješteno na uzvisini. Naselje je bilo okruženo trostrukim zidinama izgrađenim u tehnici suhozida.

Monkodonja je brončanodobno naselje smješteno na uzvisini okruženoj plodnom ravnicom koja seže sve do mora, pet kilometara istočno od Rovinja. Otkrivene i istraživana 50-ih godina prošlog stoljeća, od 1997. godine najopsežnije je istraživanje brončanodobnog naselja u ovom dijelu Europe.

Naselje je smješteno na platou, oblika je nepravilne elipse i opasano je trima koncentričnim bedemima. Zidine su izgrađene tehnikom suhozida, a široke su više od tri metra i visoke iznad deset metara. Kamen za zidine vađen je s uzvisine pa su na taj način dobili koristan prostor. Do sada su razotkrivene tehnike i načini gradnje, pročitan je urbani raster naselja, a iz toga i socijalna slika stanovnika. Pretpostavlja se da je na tri razine naselja živjelo oko tisuću ljudi, a na samom vrhu, u gotovo pravilnom pravokutniku, bile su kuće najvišeg sloja zajednice, dok su u nižim dijelovima bili obrtnički prostori. Utvrđene su značajne razlike u veličini i načinu gradnje kuća, a razlikovale su se položajem, veličinom i načinom gradnje, no svaka je imala ognjište, a jedna od druge bile su odijeljene prolazima ili ulicama.

Za ulomke keramičkih lonaca istraživači tvrde da su iz lokalnih radionica, jer su pronađeni tragovi obrta, ali posuđe su stanovnici nabavljali iz udaljenijih krajeva Sredozemlja. Gradina je bila nastanjena od 18. do 12. stoljeća prije Krista.

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking