Lorun

Lorun je antičko arheološko nalazište smješteno uz planski građeno turističko naselje Červar Porta. Pronađeni su ostaci rimske ladanjske vile, gospodarskog kompleksa koji se sastojao od radionice keramičkih proizvoda i uljare te cisterne za prikupljanje vode, dok se najstariji zidovi vile poklapaju s vremenom osnutka kolonije Poreč, 46. godine prije Krista, u doba Cezara.

Sisenna Statilie Tauro, rimski konzul čak 16 godine, bio je vlasnik posjeda u 1. stoljeću poslije Krista, a najvjerojatnije je on investirao u gradnju gospodarskog objekta. Sisenna je bio utjecajan u onodobnom društvu i jedan od najvećih posjednika na istarskom poluotoku. Nakon njegove smrti posjed prelazi u ruke Kalvije Krispinile, žene poznate po brojnim skandalimo na Neronovom dvoru, a potom prelazi u carski posjed postajući dio carskog poljoprivrednog dobra pod kojim je bilo cijelo područje Tara i Vabrige. Imena obojice prethodnih vlasnika potvrđena su na brojim ostacima amfora na kojima se mogu pronaći pečati njihovih imena.

Červarska vila značajno je bila proširena za cara Tiberija kada Poreština i Červarsko polje postaju dio velikog poljoprivrednog kompleksa na kojem se uzgajaju i prerađuju masline i grožđe. Radionica keramičkih proizvoda prestala je funkcionirati krajem 1. stoljeća, ali su tamošnje keramičke peći  najbolje istražene na Jadranu. Uljara je možda funkcionirala sve do provale barbara i Slavena koji su jedan njen dio koristili kao ognjište. Na nalazištu uređen je arheološki park, s panelima, objašnjenjima i fotografijama koje objašnjavaju istražene objekte, od keramičkih peći do cisterne.

HR-52449 Červar Porat

Lokacija

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking