Slavoluk Sergijevaca - Zlatna vrata

Pula

'Zlatna vrata' podigla je oko 29, odnosno 27. godine prije naše ere obitelj Sergijevaca, da bi odala počast svojim članovima koji su u tadašnjoj Puli obnašali visoke činovničke dužnosti. Slavoluk Sergijevaca svojevremeno se naslanjao na bedeme i gradska vrata koja su ili zbog bogatog ukrasnog luka ili pozlate na vratnicama nazvana Porta Aurea. Gradski bedemi, kao i vrata, srušeni su tijekom 19. stoljeća kada je donesen novi urbanizacijski plan prema kojemu je bilo predviđeno širenje gradske jezgre.

Slavoluk Sergijevaca izgrađen je u korintskom stilu s značajnim utjecajem helenističko-maloazijskog načina gradnje ponajviše vidljivom na ukrasnim motivima. Za razliku od zapadna, odnosno vanjske bogato ukrašena strane Slavoluka, istočni dio, odnosno onaj koji se nalazio unutar gradskih zidina, ostao je većim dijelom klesarski neobrađen. Danas je prostor na malom trgu uz Slavoluk pozornica na kojoj se održavaju brojne kulturne manifestacije, dok istoimenu ulicu obogaćuju brojni trgovački i ugostiteljski objekti.

Kontakt:

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking