Flora i fauna

Zaštićeni školjkaši istarskog podmorja
Možda niste znali, ali školjka može doseći i 200 kilograma težine te metar dužine! No, riječ je o onoj najvećoj na svijetu - školjkači, tek jednoj od 20 tisuća školjaka koje žive u svjetskim morima.

Jadransko more, bogatom ribom i drugim morskim bićima, uz brojne raznovrsne školjkaše, krije i 200 zaštićenih vrsta poznatih po svojoj ljepoti. U morskim dubinama uz istarski poluotok obitava sedam zaštićenih vrsta:

- periska
- periska dubinska
- prstac
- prugasta povezača
- kamotočac
- zupka
- puž bačvaš

Osim zbog ljepote, posebno ih treba štititi i čuvati jer su zaslužni za bogatstvo jadranskog podmorja.

Školjkaši su mekušci koji su dobili ime po svojoj vapnenastoj ljušturi, a predstavljaju jednu od najstarijih vrsta životinja, čemu svjedoče ostaci 15.000 njihovih fosilnih vrsta. Školjke većinu života provode sjedilački, ne odvajajući se od svojeg doma i morskog dna. Nova školjka nastaje iz ličinke koja se smješta na peraju ili škrge ribe gdje se dalje razvija, dok odrasla školjka ne izađe iz čahure i padne na dno mora. Poput većine životinja, imaju oči, usta, želudac, pa čak i stopalo kojim se pričvršćuju za tlo u potrazi za domom i hranom. Školjke često žive ukopane u mekano morsko dno, dok neke, poput prstaca, buše rupe u mekim stijenama.

Zakon o zaštiti prirode regulira zaštitu strogo zaštićenih vrsta, među njima i školjkaša.
Zabranjeno je iz prirode uzeti, namjerno uhvatiti ili ubiti, namjerno oštetiti ili uništiti njihove razvojne oblike, kao i uništavanje područja njihova razmnožavanja. Zabranjeno je i držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking