Park prirode Učka i Vela draga

Smještena na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana, planina Učka dominira Istrom i Kvarnerom. Park prirode zauzima površinu od 160 km2.

Ukoliko želite uživati u jednoj od najljepših panorama u ovom dijelu Europe, popnite se na najviši vrh Učke - Vojak (1401 m). Ondje je izgrađena kamena kula-vidikovac, u kojoj je ujedno i info-točka Parka prirode Učke, s koje se za vedrih dana pruža fantastičan panoramski pogled na istarski poluotok, otoke sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Veneciju i Alpe.

Učka je jedino mjesto na svijetu na kojemu raste endemični učkarski zvončić, i jedan od posljednjih europskih lokaliteta na kojem ljubitelji ptica mogu vidjeti bjeloglavog supa ili surog orla. Osim u dobrim vibracijama, ovdje možete uživati i u marunima, šparogama i drugim specijalitetima učkarske zdrave hrane.

Neslužbeno središte parka je prijevoj Poklon (922 m) na kojem se nalazi info-točka Parka prirode Učka, u kojoj možete iznajmiti električni bicikl za vožnju ili vlastitim brdskim biciklom na slikovitim biciklističkim stazama razgledati Učku i Ćićariju. Na raspolaganju su i poučne staze Plas pri vršnom grebenu Učke, Umjetnost na tlu kao kružna staza na Ćićariji, Vela draga pri istoimenom kanjonu i staza Brgudac-Korita na Ćićariji kao i brojne planinarske staze i šetnica Slap u Lovranskoj Dragi.

Vela draga podno Učke
Vela ili Vranjska draga, prostrana udolina pod sjeverozapadnim obroncima Učke, geomorfološki je spomenik prirode i dobro je znana planinarima i prijateljima prirode, ali je mnogima još uvijek daleka i nepoznata. Istočni joj se rubovi strmoglavljuju pod vijaduktom na samom ulazu u tunel Učka, odakle se kanjonom Draga vijugavo spušta prema Boljunskom polju. Dragom dominiraju visoke stijene, među kojima se ističu dva visoka tornja šoplja i čoplja, tvoreći neponovljivi kraški fenomen, jedinstven Istri.

 

Informacije:
Ulaznice: slobodan ulaz

Kontakt:
Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42, HR-51415 Lovran
T: + 385 (0)51 293753
F: + 385 (0)51 293751
info@pp-ucka.hr
www.pp-ucka.hr

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking