Chef Pino Cuttaia

La Madia, Licata (Ag)

 

» IGF 2018 Masterclass:
More je(i) moj povrtnjak

Il mare è(e) il mio orto
The sea is(and) my vegetable garden

 

Kuhanje sa sjećanjem
“Vrijednost moramo dati svim onim trenucima koji oblikuju jelo, počevši od same namirnice“, inzistira chef: vrijeme, vrijeme proizvodnje ili procesa proizvodnje može odrediti vrijednost, ali i uspjeh samog jela.

Istovremeno određena kreativna rješenja, ali i tehnike usko su povezane sa zrelošću chefa. Čovjekovo se vrijeme, dakle, preklapa s vremenom kuhara u cjelini koje donosi kreativnost na neočekivana mjesta.

Još je jedan ključan element, a to je sezonska namirnica. “Kuhar mora poštovati dostupnost sezonskih namirnica, ali se mora i znati najbolje izražavati!” Ovaj pristup je vrlo važan zbog dva razloga: prije svega zbog teritorija, a nakon toga i zbog sjećanja.

Za Pina Cuttaiu je uloga kuhara poput kamenčića u praćki: vilica je fiksirana u sadašnjosti, ali lastik vas prvo vodi u prošlost kako bi vas obogatio znanjem i sjećanjima koji će se odraziti na vas u budućnosti novih iskustava i rješenja.

Kultna jela
Jedno od njegovih najpoznatijih jela je Nuvola di caprese koja se priprema od neopipljive korice koja nastaje kuhanjem mlijeka, slično kao i mozzarella, a stavlja se na cijeđeni sok od crvenih datterini rajčica i začinjava češnjakom i bosiljkom.

Biografija i nagrade
Pino Cuttaia rođen je u Licati, u pokrajini Agrigento 1970. godine. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća preselio se sa svojom obitelji na sjever Italije i smjestio u Torinu. Tamo ne pohađa studij, već počinje raditi u tvornici, a kuhanje mu je hobi. Ubrzo odlučuje svoju strast pretvoriti u posao i počinje raditi u raznim restoranima. U Licatu se vraća 2000. godine i otvara restoran La Madia s kojim počinje njegov kuharski uspon zahvaljujući talentu, strasti i tehnici. 2013. godine otvara Uovodiseppia, trgovinu s autohtonim domaćim sicilijanskim proizvodima.

2005. Mladi kuhar godine prema Vodiču za talijanske restorane L'Espresso
2006. Osvaja 1. Michelinovu zvjezdicu
2008. Časopis Gambero Rosso dodjeljuje mu tri vilice
2008. Vodič L'Espresso dodjeljuje mu tri kuharske kapice
2009. Osvaja 2. Michelinovu zvjezdicu
2013. Nagrada godine od strane Pommerija za jelo godine Nuova di mozzarella za Vodič kroz restorane L'Espresso
2017. Vodič L'Espresso dodjeljuje mu četiri kuharske kapice
2017. Gambero Rosso dodjeljuje mu 91/100 bodova za restoran La Madia

Email

Sponzori

Booking