Chef Francesco Mazzei

Francesco Mazzei
Chef Patron of Sartoria, Radici, and Fiume

 

» IGF 2018 Masterclass:
Kuhinja južne Italije u Londonu;
primjer dobre prakse za Istru/Hrvatsku

Cucina dell'Italia meridionale a Londra:
Esempo di buona pratica per l'Istria/Croazia
Southern Italian cuisine in London:
an example of good practice for Istria/Croatia


Francesco Mazzei rođen je i odrastao u Kalabriji, regiji poznatoj po proizvodnji n'duje (pikantne svinjske kobasice za mazanje), na samoj peti talijanske čizme. Već u vrlo ranoj fazi života pokazuje zanimanje za hranu pa ga se uvijek moglo pronaći u kuhinji kako priprema maslinovo ulje, umak od rajčice, kruh i salamu sa svojom majkom. Odlučan u namjeri da prve levisice i najkice kupi svojim novcem, s osam godina Mazzei počinje raditi u slastičarnici svog ujaka u Kalabriji, savladavajući umijeće izrade talijanskih kolača i sladoleda do devete godine. Sa 14 godina upoznaje poznatog talijanskog kuhara Angela Sabetta koji prepoznaje njegov talent i poriče ga da slijedi svoj san i postane chef.

Francescova kulinarska avantura započela je s 18 godina kada otvara svoj riblji restoran, odmah nakon završetka ugostiteljske škole. U Rim se seli 1992. godine i pridružuje The Grand Hotelu. Inspiriran međunarodnom okolinom, kreće učiti engleski jezik i završava radeći u The Dorchester restoranu u Mayfairu pod vodstvom uglednih Willija Elsenera i Henryja Brosija. Nakon toga vraća se u Rim na poziciju u restoran ovjekovječen Michelinovom zvjezdicom, Eden Terrazza. Od tada je Mazzei otvorio restrone Santini u Milanu i Edinburghu, Royal Sporting Club u Bankoku, Franco's u Jermyn Street i St Alban u Londonu, kao i razna mjesta diljem svijeta s ugostiteljem Alanom Yauom.

Sa 34 godine otvara restoran L'Anima u kojem nudi jela iz Kalabrije, Apulije, Sicilije i Sardinije. Kao vječni zagovornik specijaliteta južne Italije, vraća se kući u potrazi za novim proizvodima svaka dva mjeseca i savjetuje kalabrijsku vladu kako promovirati lokalne proizvode izvan zemlje. Kao ambasador agruma bergamot i pikantne kobasice n'duja koji se proizvode u regiji, kobasicu donosi u restorane i nudi na večerama u Velikoj Britaniji. 

U ožujku 2015. napušta restoran L'Animu kako bi se priključio restoranu D&D’s Sartoria, stvarajući "hram talijanske kuhinje". Njegova prva kuharica Mezzogiorno: Francesco Mazzei Recipes from Southern Italy, objavljena je u jesen 2015. kao još jedno sredstvo kojim predstavlja ukusne užitke regije; recepte opisuje kao “maminu kuhinju pripremljenu rukama chefa”.

U travnju 2017. Mazzei je otvorio i Radici, autentičnu talijansku konobu u Islingtonu, dijelu Londona koji je pretvorio u svoj dom. U studenom 2017. otvorio je Fiume, novi moderni talijanski restoran s pogledom na Temzu na području Battersea Power Station.

 

Email

Sponzori

Booking