Zvijezde svjetske gastronomije u Istri

Nakon vrlo uspješnog Istria Gourmet Festivala koji je u listopadu 2016. doživio svoju premijeru, Turistička zajednica Istarske županije i hotelska tvrtka Maistra organizirale su i proljetno izdanje ovog festivala čiji je cilj upoznavanja s novim svjetskim trendovima u kulinarstvu kao i potenciranjem daljnjeg razvoja istarske enogastronomije.

Jednodnevni festival održan je u dizajn hotelu Lone u Rovinju u ponedjeljak 3. travnja 2017. uz vrhunska predavanja i show cooking renomiranih chefova, ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama.
Ova prestižna "gastronomska medalja" ono je što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri, a iznimno smo ponosni što je u Istru nedavno stigla i prva Michelinova zvjezdica!

Program proljetnog Istria Gourmet Festivala bio je podijeljen u dva dijela. Prvi dio tematskih predavanja objedinjen pod naslovom 'Nije važno samo dobro jesti, važno je i zdravo jesti', predstavio je neke od najnovijih tendencija u gastronomiji i podsjetio na blagodati nekih neopravdano zapostavljenih namirnica dostupnih u našem podneblju. 

Dr. sc. Danijela Poljuha s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču govorila je o prirodnim antioksidansima koji se već nalaze u srcu istarske kulinarske tradicije baziramoj na mediteranskoj prehrani koja se u cijelom svijetu ističe kao izvor zdravlja i vitalnosti.

O značaju restorana s Michelinovom zvjezdicom u ponudi luksuznih hotela moglo se doznati iz prve ruke od direktora toskanskog hotela s pet zvjezdica Villa Spaltenna, Alessandra Ercolanija.

Iz visoko cijenjenog mlina Molino Dallagiovanna iz Gragnana u Piacenzi u Istru je pristigao i majstor za kvasce Edoardo Ore koji je predstavio tehnike spajanja sastojaka za Napuljsku pizzu, a na značaj i bogatstvo plave ribe podsjetio nas je Gaetano Torrente, chef restorana La Cuopperia Del Convento iz Cetare.

O bakalaru od njegova ulova do pripreme bilo je riječi u predavanju Franca Favaretta, docenta ALMA-e, Međunarodne škole talijanske kuhinje.

Denis Delogu, autor knjige 'U šumi' koja predstavlja njegovu vrlo intimnu ispovijed o tome kako je promjenom prehrambenih i drugih životnih navika nadvladao multiplu sklerozu, predstavio je dva svjetska trenda o kojima se sve češće govori - 'Gluten free' prehranu, jedan od sve zastupljenijih trendova među potrošačima koji tek treba pronaći svoje mjesto u ugostiteljstvu, te paleo prehranu i potencijale njene primjene u turizmu.

U drugom dijelu festivala bilo je riječi o primjerima najbolje prakse u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, a prigodno, u preduskrsno vrijeme, popodnevni dio predavanja otvorio je ponovo Edoardo Ore predavanjem o svima dragim panettonima i colombama, odnosno o kiselom tijestu i kruhu.

Standardi u ugostiteljstvu te važnost Food&Beverage odjela na ovakvim radnim mjestima tema su predavanja koje je održao Lucio D’Orsi, vlasnik hotela Majestic Palace iz talijanskog Sorrenta.

Michelinovom zvjezdicom nagrađen šarmantni mladi kuhar Vincenzo Guarino, iz restorana 'Il pievano' u Sieni održao je prvi iz serije show cookinga, i to s namirnicom koja se čini tako jednostavnom, ali čije savršeno kuhanje izaziva glavobolje i najboljima. Riječ je, naravno, o riži i tehnikama njene pripreme.

Show cooking baziran na plodovima mora i algama te njihovom sljubljivanju u nezaboravan gastronomski užitak bio je rezerviran za Giuseppea Mancina, chefa restorana 'Il piccolo principe' nositelja dvije Michelinove zvjezdice, smještenog u talijanskom Pijemonteu.

U Rovinj je na proljetni kongres došao i 'ambasador talijanske gastronomske kulture', dvjema zvjezdicama nagrađeni chef Oliver Glowig, koji je kuhao i pripovijedao o tradiciji svoje mediteranske kuhinje, a koju nastoji što više promovirati u svijetu.

Jedan od najatraktivnijih show cookinga prikazao je chef Emanuele Scarello iz restorana s dvije Michellinove zvjezdice 'Agli Amici' u Udinama. Scarello je predstavio načine spravljanja specifičnih jela s jedinstvenim, osobnim pečatom uz 'divlje' i neobične namirnice koje možemo pronaći u prirodi oko nas.

I proljetno izdanje Istria Gourmet Festivala popratile su popularne i nadasve edukativne gala večere. U restoranu Brasserie Adriatic, butik-hotela Adriatic, večeru su pripremali chefovi Vincenzo Guarino i Giuseppe Mancino, u restoranu L hotela Lone gala večeru vodili su chefovi Oliver Glowig i Gaetano Torrente, u restoranu Wine Vault hotela Monte Mulini, koji se ove godine i sam upisao u Michelinov vodič, gala večeru kreirao je chef Emanuele Scarello.

Uz srdačnu zahvalu našim brojnim posjetiteljima, svim divnim predavačima i chefovima koji su se odazvali našem pozivu, sponzorima i pokroviteljima festivala i Maistri kao suorganozatoru, ovom prigodom najavljujemo i novi ciklus gastronomskih predavanja na trećem, jesenskom kongresu Istrian Gourmet Festival - Autumn 2017!

Email

Sponzori

Booking