Moreno Cedroni

Chef patron
Madonnina del pescatore, Senigallia, Ancona
Michelin 2*  

Clandestino susci bar
, Baia di Portonovo (An)
Anikò street food, Senigallia (An)
Officina, Marina di Montemarciano (An)
www.morenocedroni.it

 

» IGF 2018 Masterclass:
Italija i Japan, odlazak i povratak

Italia Giappone, andata e ritorno

 

Moreno Cedroni rođen je u Anconi 1964. godine. Dvadeset godina kasnije otvara La Madonnina del Pescatore, gurmanski restoran smješten u prekrasnoj regiji Marche. Svoju prvu zvjezdicu dobiva 1996. godine, Veronellijevo “Sunce” 1999. godine, a Gambero Rosso dodjeljuje mu tri vilice 2000. godine.

Na početku novog tisućljeća, u uvali Portonovo u Anconi otvara Clandestino Susci Bar, referentnu točku za sve ljubitelje sirove hrane. Cedroni ostvaruje vrhunac svoje kreativnosti i inovativnosti u svijetu ugostiteljstva 2003. godine kada pokreće prvi riblji dućan delikatesa Anikò u Senigalliji. Istodobno s radom kreće i Officina, eksperimentalni laboratorij s oznakom CE gdje se proizvode riblje salame i konzervirana riba, marmelade, džemovi, umaci i drugi odabrani proizvodi.

Od 2003. do 2005. predsjednik je udruženeja JRE Italije. Uvijek je podržavao AIRC (talijansku udrugu za istraživanje raka), koja njegovo lice koristi za kampanju Arance della Salute. U siječnju 2004. godine Moreno Cedroni predstavlja novu knjigu "Multipli di venti" u kojoj pripovjeda o prvih dvadeset godina svoje karijere. U studenom 2006. godine stiže veliko priznanje, druga Michelinova zvjezdica za restoran Madonnina del Pescatore. 

U listopadu 2008. proglašen je dobitnikom švedske nagrade Kungsfenan Seafood Awards za majstorstvo i tehniku pri rukovanju sirovinom, za kreativnost i sposobnost ispreplitanja tradicije i inovacije u kuhinji. Izdavačka kuća Mondadori objavljuje "Maionese di fragola" 2011., prvu fikciju sa savjetima o prehrani za djecu i receptima u kojima kombinira inovacije i reinterpretacije. 

The Wall Street Journal 2012. godine uvrštava restoran Madonnina del Pescatore među 10 najboljih ribljih restorana u Europi.

Njegova nova knjiga, “Susci più che mai”, koju objavljuje Giunti, izašla je 2014. Iste godine, Cedroni postaje član upravnog odbora nacionalne federacije Fipe, a sljedeće godine ambasador za Expo. Moreno Cedroni 2016. vodi program Top Chef s Giulianom Baldessarijem, Maurom Colagrecom i Annie Féolde. Priznat kao pravi izumitelj talijanskog stila izrade sushija, u veljači 2018. godine Norwegian Seafood Council imenuje ga ambasadorom norveškog bakalara zbog izvanrednog poznavanja ribe i inovativne reinterpretacije ovog sastojka u kuhinji. 

Tijekom svoje karijere mnogo je puta sudjelovao na gastronomskim kongresima kao što su Identità golose, El mejor de la gastronimia, Gastronomika, Omnivore. Ostvario je i mnoge suradnje i konzultantske poslove, uključujući one s Moschinom, San Resortom, Baglioni Hotels, Lavazzom, San Pellegrinom, Mc Cannom.

Za njegovu kuhinju kažu da je zahtjevan, moderan, fleksibilan i kompaktan laboratorij koji se temelji na osnovnim kriterijima, kombinirajući tradiciju s novijim elementima. Madonnina del Pescatore spominje se u raznim situacijama. Ironično je i da, na primjer, svoje najuspješnije interpretacije u Italiji pronalazi i u različitim jelovnicima s etiketom Cedroni.

Od 1990. godine surađuje s Mariellom Organi, somelijerkom ivoditeljicom restorana La Madonnina del Pescatore, koja kasnije postaje njegova životna partnerica.

 

 

Email

Sponzori

Booking