Vincenzo Pagano

Gastro novinar, urednik i vlasnik portala Scattidigusto,
influencer, stručnjak za gourmet pizzu
Gastro portal Scattidigusto
Moderator konferencije

 

Vincenzo Pagano je napuljski novinar rođen 1966. godine. Oduvijek je volio (dobru) hranu, restorane i pizzerije. U Parizu je vodio časopis kada mu je sinula ideja o otvaranju bloga na kojem će pisati o hrani. U jesen 2009. godine blog je odlučio nazvati Scatti di Gusto koristeći ime koje je skovao za niz gastronomskih događanja koje je organizirao desetak godina ranije.

Za prezentaciju bloga zamolio je Massima Botturu, u to vrijeme vlasnika "samo" dvije Michelinove zvjezdice, da na talijanskom Institutu za kulturu u Londonu pripremi večeru za 400 ljudi. Scatti di Gusto pokrenut je 9. prosinca 2009. godine, a od proljeća 2010. Pagano ga organizira kao blog u kojem sudjeluje nekoliko različitih autora. Od samog početka blog Scatti di Gusto obuhvaća sve kategorije: postoji "vrhunska" i "loša" talijanska kuhinja, restorani koji nose priznanje Rossa, te jednostavne pizzerije, najpoznatiji kuhari i domaćini koji obnavljaju tradiciju nacionalne gastronomije, ali i ulična hrana.

Na tragu napuljske pizze, Scatti di Gusto otkriva i Gino Sorbillo koji s vremenom postaje najpoznatiji pizzaiolo, čija slava prelazi granice Napulja i doseže Milano i Sjedinjene Države. Kao degustator sudjeluje u epizodi Report dedicata alla pizza in Italia 2014. godine koja označava presjek između prosječne i kvalitetne pizze, savršeno pečene i pripremljene sa izvrsnim sastojcima. Vincenzo Pagano stvara uspješnu definiciju pizze Canotto koju svakodnevno svi koriste i kako bi se razlikovala tradicionalna i suvremena napuljska pizza.

Sudac je na najznačajnijim profesionalnim natjecanjima pripreme pizze, uključujući i Svjetsko prvenstvo koje se u Napulju održava svake godine. Bio je jedan od glavnih zagovornika kampanje za uvrštenje umjetnosti izrade pizze na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, uspješno završenu u prosincu 2017. godine.

 

Email

Sponzori

Booking