22.01.2014.

BestCamping 2014. za tri istarska kampa

Značaj kamping vodiča ADAC-a za njemačko govorno područje gdje se često naziva i „biblijom za kampiste“ iznimno je velik. Sustav ocjenjivanja kampova, često općeprihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova, od prošle je godine zajednički za njemački auto-klub ADAC i najznačajniji nizozemski kraljevski auto-klub ANWB, koji također izdaje svoj kamping vodič.

Promatrajući nacionalnu strukturu noćenja hrvatskih kampova, u protekloj 2013. godini, 33% noćenja ostvarili su njemački gosti (5,4 milijuna). Slijedi Slovenija s 2,8 milijuna noćenja, a na trećem mjestu nalaze se nizozemski gosti s 11% noćenja (1,7 milijuna noćenja). Budući da Njemačka i Nizozemska pokrivaju gotovo 44% ukupnog fizičkog prometa u hrvatskim kampovima te su na istim stabilnim pozicijama već duži niz godina, razumljivo je da slove kao dva najznačajnija kamping tržišta za Hrvatsku pa su se tako i ove godine s nestrpljenjem očekivala dva  najznačajnija kamping sajma Njemačke i Nizozemske, CMT u Stuttgartu (11. -19.01.) i Vakantiebeurs u Utrechtu (14. - 19.01.). Povodom njihovog otvaranja tradicionalno se svake godine održavaju i dva važna okupljanja europske industrije, gala večer ADAC-a u Stuttgartu i ANWB-ov gala prijem u Utrechtu, na kojima su predstavljeni  ADAC-ov kamping vodič za 2014. godinu i dodijeljene nagrade ANWB-a za najbolje kampove.

Priznanje za najbolje europske kampova ADAC/ANWB BestCamping 2014. ove je godine dobilo 5 hrvatskih kampova što dodatno dobiva na vrijednosti budući da je ovu oznaku dobilo tek 139 europskih kampova između 5.400 kampova prikazanih u vodiču.

ADAC/ANWB BestCamping 2014. za najbolje kampove osvojila su čak tri kampa u Istri:
- Park Umag CampingIN, Umag
- Lanterna, Tar-Poreč
- Valalta FKK, Rovinj

U vodiču ADAC-a navedeno je ukupno 109 hrvatskih kampova, dva više nego lani. Veliko je priznanje da je čak 17 kampova označeno simbolom koji ukazuje na značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu, a među njima su i četiri istarska kampa:
- Park Mareda, Novigrad
- Sirena, Novigrad
- Lanterna, Tar-Poreč
- Marina, Labin

Među hrvatskim kampovima kojima su dodijeljene posebne oznake je 28 kampova s posebnom ponudom za nautičare, 23 s posebnom ponudom za kampere (vozila), 13 kampova s posebnom ponudom u pred i posezoni, 11 kampova s posebno atraktivnom ponudom za obitelji s djecom, 6 označenih zelenim listom za ekološki orijentirano vođenje kampa (2 u Dalmaciji, 1 na Kvarneru i 3 u Istri), 8 kampova za ljubitelje jahanja, 5 sa sveobuhvatnom wellness ili lječilišnom ponudom te 1 kamp za kajakaše i kanuiste. Uz navedeno, oznaku „Iznadprosječno lijepa lokacija kampa“ dobila su 3 kampa, dok ih je 7 označeno kao „Iznadprosječno mirno danonoćno okruženje kampa“.

Promatrajući prosječne ocjene kampova po regijama, među onima s najkvalitetnijim kampovima ponovo su se potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok su u odnosu na 2013. prosječnu kvalitetu, promatranu brojem zvjezdica, povećali Kvarner za 10% i Istra za 4%.

Istra je u vodiču zastupljena s ukupno 36 kampova s prosječnom ocjenom 3,8.

Sažeti prikaz najboljih kampova koji su u vodiču ocijenjeni s ukupnom ocjenom najmanje 4,5:

Kamping udruga Hrvatske (KUH)

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking