20.02.2014.

Hrvatska zemlja partner na minhenskom sajmu turizma

Svečanom ceremonijom rezanja vrpce otvoren je sajam f.re.e, najveći turistički sajam u Bavarskoj koji se održava od 19. do 23. veljače, a na kojem je ove godine Hrvatska zemlja-partner. Uzvanicima su se pozdravnim govorima obratili dr. Reinhard Pfeiffer, direktor sajma, Franz Josef Pschierer, državni tajnik bavarskog ministarstva za gospodarstvo, medije, energetiku i tehnologiju, te hrvatski ministar turizma Lorencin, nakon čega je prerezana vrpca i sajam svečano otvoren. U svečanom obilasku sajma sudjelovala je hrvatska delegacija na čelu s ministrom turizma Darkom Lorencinom i direktoricom Glavnog Ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić te direktorom predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Matom Radićem. Čitava delegacija na kraju obilaska zadržala se na štandu HTZ-a gdje je pozdravni govor održala direktorica Matešić i, ukratko predstavivši turističku ponudu štanda, sve pozvala da posjete Hrvatsku i osobno se uvjere u ljepote i bogatstvo sadržaja koje Hrvatska nudi.

Nakon službenog dijela programa dio hrvatske delegacije na čelu s direktoricom Matešić posjetio je dio sajma posvećen ronjenju i štand projekta Pogled u plavo koji promovira Hrvatsku kao idealnu destinaciju za ronjenje. Zvijezda tog prostora svakako je ronilac Goran Čolak koji, osim brojnih svjetskih odličja za razne ronilačke discipline, drži i Guinnessov rekord u ronjenju na dah od nevjerojatne 23 minute. Prisutni su mogli pogledati demonstraciju ronjenja u montažnom bazenu, što će tijekom sajma moći isprobati i posjetitelji te pritom pogledati podvodnu izložbu fotografija autora Marjana Radovića.

Osim predstavljanja hrvatske turističke ponude općoj javnosti, sajam je izvrsna prilika za kontakte i razgovore s poslovnim partnerima. Uoči sajma održan je sastanak s predstavnicima tvrtke FTI, četvrte njemačke turoperatorske grupacije s tržišnim udjelom od 6,7 posto prometa. FTI ostvaruje promet od 1,5 milijardi eura i 2,7 milijuna putnika, od čega 50 tisuća prema Hrvatskoj i hotelima od Istre do Dubrovnika zahvaljujući jednom od većih kataloga za Hrvatsku u Njemačkoj. Grupaciji pripadaju i turoperator BigXtra te prodajni kanal Sonnenklar TV.
 
Prvog dana sajma direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić  se sastala s Gerhardom Meisterom, voditeljem prodaje austrijskog turoperatora Terra Reisen koji je u sastavu TUI grupe. Terra Reisen je osobito dobro zastupljen u istočnim predjelima Bavarske, a godišnje u Hrvatsku dovodi 80 tisuća turista, od toga između pet i sedam tisuća iz Bavarske, kroz prodaju grupnih i individualnih aranžmana u hotelskom i privatnom smještaju.

Direktorica Matešić održala je poslovni sastanak i sa Zlatkom Ðipalom, direktorom turističke agencije Adria24 koja je specijalist za Hrvatsku, uglavnom kroz prodaju privatnog smještaja putem online kanala, a imaju sjedište u Taufkirchenu pored Münchena i ured u Rijeci. Ova turistička agencija ostvaruje promet iznad 30 tisuća putnika prema Hrvatskoj godišnje, od toga je većina s njemačkog govornog područja, a u siječnju 2014. godine bilježe porast od 100% u odnosu na isto razdoblje lani. Jednako tako, navode kako je trend last minute prodaja, te da je prodaja aranžmana za Hrvatsku na razini prošle godine i da su optimistični za nadolazeću sezonu.

Najave poslovnih partnera za nadolazeću sezonu, ali i razdoblje pred i posezone, optimistične su te se očekuju rezultati koji će nadmašiti 2013. godinu.

Hrvatska turistička zajednica

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking