10.03.2014.

Turistička ponuda Istre predstavljena na američkom tržištu

Istarski turizam predstavio se najvećem američkom turističkom sajmu New York Times Travel Show koji se od 28. veljače do 2. ožujka održao u centru Jacob Javits. Svoju  je ponudu ove godine predstavilo više od 500 izlagača, a sajam je zabilježio više od 25.000 posjetitelja.

Prvo predstavljanje Istre na ovom sajmu organizirano je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, a na sajmu su uz turističke zajednice Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije, sudjelovali i predstavnici Istria Experiencea. Hrvatski štandovi bili su odlično posjećeni u sve dane trajanja sajma, što je potvrda velike popularnosti Hrvatske u SAD-u.

Uoči početka održavanja New York Times Travel Showa, 28. veljače održana je i poslovna radionica promocije hrvatskog turizma Sell Croatia u organizaciji ispostave Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, na kojoj su se uz Istru predstavile i Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija, Grad Zagreb te hrvatske turističke agencije koje posluju na sjevernoameričkom tržištu.

Dodatna promocija s naglaskom na enogastronomske sadržaje Istre, organizirana je u 27. veljače kao radni ručak u restoranu Felidia vlasnice Lidie Bastianich za više od 50 američkih turoperatora, turističkih agenata i novinara.

Počasni gosti Istre bili su Marina Rogina, savjetnica konzula u Generalnom konzulatu RH u SAD-u te Danijel Međan, zamjenik stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Uzvanike su dočekali direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan uz voditeljicu ureda IŽ u New Yorku Ninu Laškarin, a u predstavljanju vlastitih turističkih kapaciteta sudjelovali su predstavnici hotelskih kompanija Maistre i Istraturista, predstavnici uvoznika vina Winebow Inc., Vinum USA, Blue Danube, kao i predsjednici USTOA i New York Chapter ASTA organizacija.

Uz prezentaciju istarskog turizma, ručak u renomiranom restoranu Felidia ponudio je uzvanicima uvid u istarsku kuhinju uz kušanje vrhunskih delicija i odabranih vina. Crni tartufi, melanosporum, koje je svježe dopremila tvrtka Natura tartufi iz Buzeta, iznenadili su goste i uveli ih u svijet novih doživljaja istarske regije.

Ručak su pratili autohtoni vinski aduti regije - Istarska malvazija i Teran "istarskog vinskog čarobnjaka" Franka Kozlovića. Vinarija Kozlović iz Momjana koja je značajno doprinijela otkrivanju i razvoju skrivenih potencijala istarske malvazije, i s teranom je učinila velike iskorake budući da je Decanter njihov teran iz berbe 2012. uvrstio u izbor "34 velika vina za početak 2014. godine".

Istarsku vinsku priču dopunio je i cuvee iz selekcije Vina Roxanich neobičnog imena - Ines u bijelom. Vinarija iz Kosinožići kraj Poreča koja je istarskoj vinskoj sceni udahnula novu kreativnu svježinu, oduševila je prisutne ovom kupažom od čak sedam bijelih sorti, proizvedeno tradicionalnom metodom, koja se nekad primjenjivala u istarskim selima, što je dodatno doprinijelo stvaranju jedne atraktivne priče o Istri kao novoj enogastro destinaciji.

Održan sastanak s klubovima iseljenika i predstavnicima europskih regija
U Uredu Istarske županije u New Yorku za vrijeme održavanja New York Times Travel Showa, 1. ožujka, održan je i susret s predstavnicima devet istarskih organizacija u ovom gradu. Uz predstavljanje rada Istarske županije i aktivnosti na području turizma, kao i o projektu Istra Inspirit, održano je i više pojedinačnih susreta s američkim gospodarstvenicima istarskog porijekla.

Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan i direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević susreli su se s diplomatskim predstavnikom belgijske regije Flandrije Hon.Krisom Dierckxom i suradnicima, direktoricom Katalonskog turističkog ureda Cristinom Gargallo te zamjenikom direktora Austrijskog kulturnog foruma Christianom Josephom Ebnerom.

Teme sastanka s Katalonijom i Flandrijom bile su upoznavanje s njihovim gospodarskim i turističkim djelovanjem na američkom tržištu, dok se s predstavnikom Austrijskog kulturnog foruma razgovaralo  o mogućnostima zajedničkog predstavljanja umjetnika iz Austrije i Istre u tom centru.