19.03.2014.

Započinje 20. izdanje eko-akcije Neka moja Istra blista

Ovog proljeća već poznata ekološka i edukativna akcija Neka moja Istra blista istarske Turističke zajednice promovirat će zaštitu ugroženih, jedinstvenih i zaštićenih životinja pod sloganom: Priroda je zajednički dom. Zaštitimo ih!.

Tako je nedavno odlučio koordinacijski odbor akcije koji  čine Elvis Zahtila (JU Natura Histrica), Patricija Smoljan (UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ), Vanesa Begić (književna kritičarka, novinarka i prevoditeljica), Ljiljana Dravec (Odsjek za zaštitu okoliša IŽ) te Denis Ivošević u ime Turističke zajednice Istarske županije kao organizatora ove akcije.

Na zajedničkom je sastanku dogovoreno da će se posebno promovirati zaštita sredozemne medvjedice na jugu Istre, lombardijske žabe iz Motovunske šume, čovječje ribice iz Poreča, istarskog zvončića iz Plomina, močvarnog okaša iz okolice Oprtlja i Buzeta, Tommasinijeve merinke u okolici Istarskih toplica, pužića Istranke iz podzemnih dolina rijeke Mirne, te istarske kukavice – orhideje s poluotoka Kamenjaka i Marlere.

Kao i dosada najveću će ulogu u akciji imati djeca osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta koja će u sklopu svojih aktivnosti izrađivati likovne radove te pisati tekstove i stihove na ovu temu te osmišljavati priče i davati imena svakoj zaštićenoj i ugroženoj vrsti. Tijekom proljeća po školama će se organizirati i edukacija o važnosti očuvanja ovih biljnih i životinjskih vrsta. U akciju će se uključiti i turističke zajednice širom Istre koje će postaviti edukativne ploče namijenjene domaćem stanovništvu i posjetiteljima o ulozi, značaju te pravilima ponašanja prema pojedinoj vrsti.

Otvorenje ove tradicionalne akcije koja se provodi od 1995. godine održat će se u četvrtak 20. ožujka s početkom u 10 sati na pulskom kupalištu Mornar, na kojem se u posljednje vrijeme pojavljivala sredozemna medvjedica.

Na otvaranju će se predstaviti promotivni plakati s motivima ugroženih vrsta, spotovi u režiji Arinke Šegando i Francija Blaskovića te edukacijske ploče o sredozemnoj medvjedici namijenjen postavljanju uz plaže. Uz djelatnike JU Natura Histrica koji će održati edukativno predavanje o sredozemnoj medvjedici i učenike OŠ Stoja iz Pule, prisutne će, uz domaćine akcije, županijski TZ, pozdraviti i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ grada Pule i Valter Šarić, predstavnik Zagrebačke banke Pula, sponzora eko akcije.

» Opširnije o eko-akciji:
www.istra.hr/hr/ostalo/tzi/projekti/neka-moja-istra-blista

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking