24.03.2014.

Istra na turističkom sajamu MITT u Moskvi

Istra se tijekom proteklog tjedna predstavila na najvećem ruskom turističkom sajmu MITT (Moscow International Travel & Tourism Exhibition) koji se u Moskvi održavao od 19. do 22. ožujka, u sklopu nacionalne promocije koju provodi Hrvatska turistička zajednica. Sajam je uz ministra turizma Darka Lorencina posjetio i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević kako bi se sastao s partnerima i direktno doznao najnovije informacije s ovog tržišta.

Prema razgovorima s tamošnjim organizatorima putovanja, u ovoj se godini može očekivati da će se obraniti prošlogodišnji turistički promet, uz dodatne napore u promociji. No, iako je još rano za prognoze, budući da se ruski gosti kasnije odlučuju za putovanja, nije za očekivati značajnije povećanje broja putovanja iz ove zemlje. Naime, u posljednjih je mjesec dana i ruska rublja devalvirala za 35 posto, a pojavila se i rusko-ukrajinska kriza koja bi mogla dovesti do nesigurnosti pa time i nestabilnosti u turističkom prometu. Upravo zbog navedenih razloga Turistička zajednica Istre predložila je da se za ruske goste subvencionira trošak izdavanja viza koje su uvedene prošle godine te da se isto učini s avionskim pristojbama.

Dobra je vijest da ove godine prepreku u turističkom prometu neće predstavljati vize koje se sada mog ishodovati u maksimalno pet dana. Naime, od početka godine do danas izdano je već 900 viza. Ujedno, organizator putovanja TUI Rusija, na sajmu je najavio da će ove godine u Hrvatsku dovesti  200 agenata i 40 vrhunskih novinara i blogera. To će biti najveća takva tura u Hrvatskoj u posljednjih 15 godina u koju se investira preko 200 tisuća američkih dolara.

Moskovski je sajam inače prošle godine posjetilo više od 37 tisuća posjetitelja, od čega 74 posto turističkih profesionalaca. Uz 1.800 kompanija i predstavljanje 198 destinacija, MITT je ključno mjesto susreta turističke industrije i prilika za dogovaranje novih poslova s ruskim partnerima.