26.05.2014.

Wine day - respektabilni festival vinske kulture u Istri

Ovogodišnje izdanje svjetskog Dana vina - dana otvorenih vinskih podruma u Istri, koje se održava posljednje nedjelje u svibnju, proteklo je u odličnoj atmosferi. Gotovo je osamdesetak istarskih vinskih podruma jučer od 10 do 19 sati otvorilo svoja vrata brojnim posjetiteljima koji su pritom mogli degustirati vina, uživo upoznati domaćine i razgovarati s njima, zaviriti u moderne pogone, uređene kušaonice i obiteljska imanja, ali i kupiti vrhunske butelje.

Vinske podrume u Istri ove je godine posjetilo oko 13 tisuća vinskih turista. Manifestacija je iz godine u godinu sve popularnija što je rezultat dobre organizacije i promocije događaja u koordinaciji Turističke zajednice Istarske županije, županijskog Odjela za turizam, Udruge istarskih vinara i vinogradara Vinistre te marljivog rada istarskih vinara.

Ove godine manifestacija se provodila u humanitarnom ozračju. Naime, uslijed katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile Hrvatsku i susjedne zemlje,Vinistra je, u suradnji s TZ Istarske županije i UO za turizam IŽ, pokrenula akciju solidarnosti za pomoć stradalima u poplavljenim područjima. Osim poziva koji je upućen svim članovima Udruge, vinarima koji sudjeluju u Danu otvorenih vinskih podruma, da sudjeluju u akciji svojim donacijama, poziv je upućen i posjetiteljima vinskih podruma koji su svoje dobrovoljne priloge mogli ostaviti kod vinara u podrumu kojeg su posjetili.

Navedenom akcijom prikupljeno je više od 4.000 kuna, a sredstva će biti donirana hrvatskom Crvenom križu.

Projekt Dana vina započeo je u Toskani sredinom 1990-ih, kao novi vid turističke promocije vina, da bi do danas poprimio obilježja pravog globalnog pokreta. Istra se projektu pridružila već 1999. godine kada je u prvom izdanju ove manifestacije sudjelovalo 37 vinara čije je podrume posjetilo oko 800 gostiju.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking