30.05.2014.

Neka moja Istra blista: u čast plominskoj endemskoj biljci

Znate li kako izgleda endemska biljka Istarski zvončić? Saznat ćete u subotu, 31. svibnja ukoliko vas put nanese u stari grad Plomin koji u ovo vrijeme buja u ljubičasto-plavim cvjetovima ove krhke, ali veličanstvene biljke.

Priredba „Zvončić zove u Plomin“, u organizaciji Turističke zajednice Općine Kršan te pod pokroviteljstvom Općine Kršan, započet će u 17 sati „na Lombordi“ kraj crkvice Sv. Jurja gdje će Slavko Brana iz Javne ustanove Natura Histrica te hobist Bruno Fadel otkriti sve što znaju o zvončiću. Ovo je jedno od niza edukativnih predavanja u sklopu ekološko-edukativne akcije „Neka moja Istra blista“ Turističke zajednice Istarske županije.

Istarski, odnosno, kako mu Plominjani vole tepati „Plominski zvončić“ nalazi se na listi ugroženih vrsta Istarske županije, a ovogodišnja tema ekološko-edukativne akcije „Neka moja Istra blista“ upravo je zaštita ugroženih životinja i biljaka. Nakon održanih edukacija u Puli o sredozemnoj medvjedici, te dvije edukacije u Žminju o orhidejama, nastavljamo s poučim i interesantnim predavanjima o istarskom zvončiću.

Gljivarsko društvo Martinčica iz Labina, te udruga Zdrav život iz Rijeke također će uveličati ovaj skup dok će učenici iz osnovnih škola Vozilići, Čepić i Potpićan izložiti svoje radove. Nakon predavanja slijedi nastup riječkih Putokaza, a tijekom cijele priredbe posjetitelji će moći donirati priloge za pomoć poplavljenim područjima u kasicu Hrvatskog crvenog križa.

Istarski zvončić jedan je od fenomena našeg područja. U kratko vrijeme njegovog cvjetanja zaista obuzme cijeli stari grad Plomin, razlije se preko baladura, starogradskih bedema i pročelja kuća i crkvi. Bura ga zna odnijeti i na obližnje kvarnerske otoke, ali nađe se i na najvišem istarskom vrhu – Sisolu.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking