05.06.2014.

Dolasci novinara u svibnju

Istra u mjesecu svibnju vrvi novinarima, kojima Turistička zajednica Istre, u suradnji s cijelim turističkim sustavom, nastoji približiti sve atraktivne sadržaje koje naš poluotok nudi.

Sezona novinarskih dolazaka u Istri intenzivna je sve do lipnja i potom se nastavlja s jesenskim danima, a tijekom godine u organizaciji istarske Turističke zajednice, našu destinaciju posjeti više od 300 stranih novinara čije objave imaju nemjerljivu marketinšku i promotivnu vrijednost.

Početkom svibnja je u suradnji s austrijskim PR-partnerom ART RedaktionsTeamom organizirano studijsko putovanje za 13 vrhunskih novinara iz Austrije, Njemačke i Švicarske koji su uz stručno vodstvo imali priliku vidjeti znamenitosti Istre, upoznati se s novitetima te posjetiti vrhunske restorane i agroturizme.

Sredina mjeseca bila je iznimno dinamična, s čak četiri press tripa koja su se odvijala istovremeno. Norveški novinar Kyrre Dahl pristigao je 12. svibnja, i četiri dana boravio u Puli, a svoje je dojmove već objavio na svojem blogu te u novinama koje se izdaju u regijama iz kojih Ryan Air leti za Pulu.

Brazilski turistički agenti u Istri su boravili od 13. do 15. svibnja, u sklopu studijskog putovanja Buy Croatia Brazil koje je uz poslovnu radionicu organizirala Hrvatska turistička zajednica.

U suradnji s HTZ-om organizirano je i višednevno studijsko putovanje za američkog novinara Chaneya Kwaka koji piše za Virtuoso Life. Ovaj magazin izlazi dvaput mjesečno u nakladi od 250.000 primjeraka, a distribuira se ekskluzivno top klijenteli Virtuoso putničkih agenata te vlasnicima World Elite MasterCarda.

Sredinom svibnja u Istri je boravila i Udruga turističkih novinara francuskog govornog područja iz Švicarske, koja je svoju generalnu skupštinu odlučila organizirat upravo u Istri. Na kongresu, održanom u Umagu u hotelu Melia Coral, sudjelovalo je 35 turističkih novinara.

Istovremeno su istarski poluotok istraživali ruski predstavnici medija kojima je predstavljena raznovrsna turistička ponuda, od kulturne baštine i seoskog turizma do prirodnih ljepota nacionalnog parka Brijuni te vinskih cesta i vrhunske gastronomije. Posjet je organiziran suradnjom TZ Istre, TO TUI Russia te HTZ-a.

Iz Nizozemske, odnosno Amsterdama pristigla je novinarka i vlasnica portala Elisabeth Margaretha Spanjer zajedno s fotografom Robby Dijksmanom, a fokus reportaže bio je usmjeren na pješačenje, kulturu i povijest Istre te gastronomiju.

U razdoblju od 16. do 23. svibnja na studijskom putovanju kroz Hrvatsku boravili su ponovno predstavnici brazilskih medija, a u Istri su se zadržali 21. i 22. svibnja, obišavši Grožnjan te konobe i restorane poput Degrassija, Nona, Masere i Puntuline.

U Istru je 21. svibnja pristigla i izraelska novinarka Gili Mazza, čiji su posjet organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Izraelu i HTZ. Gili Maza piše za nekoliko magazina među kojima su Globes-daily Newspaper, HDl-Home-Design-Lifestyle Magazine, Radio-Channel 1 te TripAdvior/senior contributor. Pisala je prvenstveno o prirodnim ljepotama, prije svega o Brijunima, ali i o muzejima, atrakcijama te noćnom životu Istre.

Istovremeno je u Istri boravila novinarka Christine Zednik, čiji je boravak organiziran u suradnji s predstavništvom HTZ-a iz Frankfurta. Zednik je urednica magazina agencije za ekskluzivna putovanja EWTC GmbH, koji izlazi u nakladi od 55.000 primjeraka, dvaput godišnje. Cilj putovanja je proširenje ponude za Hrvatsku i Istru.

Svoje su predstavnike u Istru poslala još dva luxury lifestyle magazina. Naime, TZ Istre i predstavništvo HTZ-a u Švicarskoj organizirali su studijsko putovanje za novinare časopisa Open i People Magazina. Uz nakladu od 100.000 primjeraka radi se o iznimno dobro čitanim časopisima namijenjenim urbanoj publici. Osim Istre, u njihov posjet bio je integriran i Zagreb kao glavni grad Hrvatske.

Koncem mjeseca u Istri je boravila još jedna grupa iz Brazila - predstavnici časopisa Lua de Mel, specijaliziranog za mladence, koji izlazi dvaput mjesečno u nakladi od 30.000 primjeraka, orijentiran high-end tržištu. Boravili su u Poreču koji im je bio ciljana destinacija.

U istom periodu Istru su posjetila i dva britanska novinara, Kathryn Tomasetti, novinarka koja piše za Let’s Go with Ryanair Magazine i Tristan Rutherford, novinar The Timesa i The Independenta, s ciljem upoznavanja naturističkih kampova, potom talijanski novinari lista Nautica te TV ekipa iz Hong Konga.

S ciljem upoznavanja s destinacijom, uz novinare su Istru krajem mjeseca posjetili i turistički agenti iz Švedske, a u suradnji s Valamarom organiziran je i boravak talijanskih blogera.

Za kraj ovako gusto ispunjenog mjeseca, u posjet Istri stigao je i predsjednik udruženja američkih touroperatora, United States Tour Operators Associationa (USTOA), Terry Dale, za kojeg je, uz obilazak atraktivnih punktova, Turistička zajednica Istre organizirala i poslovne susrete s predstavnicima turističkog sektora.