06.06.2014.

Talijanski blogeri otkrili čudesni Istarski poluotok

U organizaciji Valamar hotela i ljetovališta te Turističke zajednice Istarske županije, u prvom tjednu lipnja, osam talijanskih blogera otkrivalo je izvrsnu istarsku gastronomsku ponudu, prirodne ljepote te bogatu povijesnu i kulturnu baštinu. Ideja Valamar Gourmet Bloggers Toura proizašla je nakon sastanka organizatora s dva blogera s područja Toskane, Silviom Ceriegi i Alessandrom Bertinijem, a s ciljem upoznavanja talijanskih blogera koji se bave temama putovanja i gastronomije, sa svim ljepotama Istre.

Istarski poluotok, koji su blogeri nazvali i „novom Toskanom“, u potpunosti je osvojio njihovu naklonost, a dojmovi blogera upućuju na važnost ovakvog načina promocije putem društvenih mreža.

Poreč, prekrasna destinacija s velikim izborom aktivnosti, i Rabac, najšarmantnija turistička destinacija na istočnoj strani poluotoka, poznat i kao "biser Jadrana", ponudili su blogerima gotovo beskonačan niz prekrasnih uvala i netaknutih šljunčanih plaža.

Drevni gradovi poput Labina i Motovuna također su impresionirali blogere. Alessandro Bertini, osnivač Girovagate i koordinator talijanskih blogera u Istri, istaknuo je kako ga je posebno privukao "miris povijesti koji se nalazi unutar zidina Motovuna".

Blogerska turneja započela je obilaskom Poreča koji je blogere oduševio svojom povijesnom baštinom i romantičnim ugođajem a njegove gurmanske note došle su osobito do izražaja na večeri u fine dining restoranu Spinnaker te Parentino baru, gdje su blogeri kušali vrhunska istarska vina. Talijanske blogere  ugostio je novoobnovljeni hotel Valamar Zagreb 4* u Poreču, od kuda su u bogatom četverodnevnom programu osmišljenom u suradnji s TZŽ Istra blogeri svakoga dana otkrivali ljepote Istre te bogatstvo gastronomske ponude prekrasnih agroturizama. Talijansku grupu blogera posebno je oduševila potraga za tartufima na imanju obitelji Karlić, uživali su u vrhunskoj domaćoj hrani na agroturizmu Štefanić i restoranu Due Fratelli u Rapcu te kušali izvrsna vina u vinariji Benvenuti. Nadahnuti ljepotom predivnih plaža na Rapcu, blogeri su guštali u gurmanskim zalogajima u hotelu Valamar Bellevue 4* i romantičnim Sentona koktelima na terasi Hotela & Casa Valamar Sanfior 4*.

Poseban doživljaj bilo je ispijanje pjenušca na luksuznoj Valamar jahti koja je blogere dovezla na otočić Sveti Nikola, na kojem će u sezoni 2015. u punom sjaju goste dočekati Valamar Isabella Island Resort 4*. Vrhunske gurmanske delicije, odlična vina, ljepota zelenih istarskih šuma, kristalno čisto more i čarobne uvale uz romantične zalaske sunca, blogeri su vjerno bilježili na društvenim mrežama i s neskrivenim oduševljenjem zaključili kako su pronašli izvrsnu destinaciju za godišnji odmor. Kako je istaknuo Enzo Ferrari (Inguaribile viaggiatore), jedan od blogera koji je sudjelovao u programu, "odmor u Istri nije samo za one koji žele prekrasno more i bijele pješčane plaže, već i predivne gradove koji progovaraju o istarskoj povijesti kroz svoju arhitekturu, bujno zaleđe i na kraju, ali ne i manje važno, profinjenu hranu i vino".

Valamar Gourmet Bloggers Tour naglašava riječ gurmanski jer je istarska kuhinja iznimno poznata u kulinarskom svijetu i svijetu vina. Pripravljena sa sastojcima lokalnog podrijetla, izravno iz mora ili istarske zemlje, u Istri ćete zasigurno uživati u najsvježijim gastronomskim specijalitetima obiteljskih konoba i otmjenih restorana, a prvi zalogaj autentične istarske hrane ili gutljaj renomiranih hrvatskih vina uvjerit će vas da ste odabrali vrhunsku destinaciju za odmor.

To su potvrdili i blogeri, a Alessia Bianchi (Le dolcezze di Nonna Papera) je istaknula: Najbolji način za otkrivanje i upoznavanje zemlje jest kroz njezine okuse. Tartufi, pršut i teran: to su okusi prelijepe Hrvatske. Prekrasni krajolik, živopisno nebo, povjetarac, povijest, tradicija, to su uspomene življenja.

Simonetta Clucher (Sulle strade del mondo) naglasila je da “sudjelujući u aktivnostima specifičnih za određena područja, zaista počnete cijeniti mjesta koja posjetite”.

Turistički blogeri dopuštaju korisniku društvenih medija da putuje u stvarnom vremenu, prateći postove i fotografije koje se  istovremeno spajaju na Instagramu i Pinterestu, vodeći izbor prosječnog korisnika i izbor turističkih destinacija. Hashtags #valatrip i #valamar bili su među najgledanijima i najpraćenijima tijekom četiri dana blogerske turneje. To je dokaz da su Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google Plus i drugi društveni mediji imaju promotivnu funkciju i da su danas temeljni u komunikaciji putem interneta.

Alessandro Bertini » www.girovagate.com
Patrizia Belsito » www.trippando.it
Gabrio Tomelleri » fashionfortravel.com
Simonetta Clucher » www.sullestradedelmondo.blogspot.it
Claudia Boccini » www.bussoladiario.com
Enzo Ferrari » www.inguaribileviaggiatore.it
Alessia Bianchi » www.dolcezzedinonnapapera.blogspot.it
Giovy Malfiori » emotionrit.blogspot.it

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking