06.06.2014.

Britanski i irski novinari na studijskim putovanjima

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Londonu, u suradnji s Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice i Turističkom zajednicom Istre i u mjesecu lipnju nastavlja sa studijskim putovanjima novinara s emitivnih tržišta.

Tako će u Hrvatskoj, točnije u Istri, u razdoblju od 7. do 11. lipnja boraviti freelance travel novinar prestižnog portala Huffington Posta Rupert Parker, koji će tom prilikom, kako bi upoznao bogatu istarsku kulturu i naslijeđe, te otkrio sve čari Istre kao gourmet destinacije, posjetiti Motovun, Grožnjan, Rovinj i Pulu. Uz već poznate istarske destinacije, Rupert Parker posjetit će i manja istarska mjesta, a program boravka uključuje degustaciju cijenjenih istarskih vina, poznatih i svjetski prepoznatih maslinovih ulja, tradicionalne hrane, ali i istarsku zanimljivost - traženje tartufa.

Osim kulinarskog otkrivanja i upoznavanja s vrhunskim delicijama koje ova destinacija nudi, Parker će čari središnje Istre otkriti pješačeći odlično uređenim pješačkim stazama Zelene Istre. Prije odlaska u Istru Rupert Parker boravi u Zagrebu  kao predsjednik međunarodnog  žirija Zagreb TourFilm Festivala, čije je svečano otvorenje održano 4. lipnja u muzeju Mimara.

Parker je cijenjeni  TV producent, redatelj, snimatelj, novinar i fotograf iz Velike Britanije koji je radio za BBC, Discovery i National Geographic, osvojivši brojne nagrade, uključujući nominaciju za nagradu Emmy, dok je Huffington Post portal s preko 4,6 milijuna korisnika mjesečno i velikom zastupljenošću na društvenim mrežama.

Studijsko putovanje irskih novinara započinje 10. lipnja, a tijekom petodnevnog boravka u Istri posjetit će Pulu, Nacionalni park Brijune, Motovun, i u poznatim restoranima i vinarijama kušati istarske kulinarske specijalitete, maslinova ulja i vina te se u Motovunskoj šumi okušati u traženju tartufa.

Prvi hrvatski vodeni park Istralandia, kao i Kamenjak i manja istarska mjesta također su nezaobilazna destinacija irskih novinara, a kako bi se promovirala nova avionska ruta iz Dublina za Pulu, novinare će povratnim letovima podržati aviokompanija Aer Lingus, a bit će smješteni u puslkom hotelu Park Plaza Histria.

Gerry McCloughlin (Cork News), Rosita Boland (Irish Times), Oonagh Young (Sunday World), Nora Costigan (Sunday Independent), Louise Hogan (Dublin Herald), Tanya Sweeney (Irish Independent), Sean Murphy (Irish Daily Star) će 12. lipnja doživjeti i hrvatsku strast za najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom, navijajući i prateći otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva i najznačajniju utakmicu, onu između Hrvatske i Brazila.

Govoreći o publikacijama koje novinari predstavljaju, značajno je navesti kako je riječ o izdanjima novina s velikim nakladama, iznimno popularnih u Irskoj, Dublin Evening Herald s nakladom od  56.119 primjeraka, Cork News 38.163, Sunday World (Ireland) 144.727, Irish Sunday Independent 229.382, The Irish Times 82.059, Irish Daily Star 62.277 te Irish Independent s nakladom od 117.361 primjerka.

Broj dolazaka britanski i irskih gostiju iz godine u godinu raste, pa je tako u protekloj godini zabilježeno čak 23 posto više dolazaka, odnosno 24 posto više noćenja britanskih gostiju na razini Hrvatske te po 36 posto više dolazaka i noćenja u Istri.  Gosti iz Irske zabilježili su porast od 31 posto u dolascima i 27 posto u noćenjima za Hrvatsku, te po 8 posto više na području Istre.

Najave s navedenih tržišta za ovu su sezonu i više nego pozitivne, a svi vodeći turoperatori s programima za Hrvatsku i dalje bilježe porast bukinga prema Hrvatskoj. U prilog tomu idu i brojke za ovogodišnjih prvih pet mjeseci u kojima je zabilježeno 7 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja Britanaca, odnosno 5 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja irskih gostiju u usporedbi s istim razdobljem lani.

U Istri je u istom razdoblju ostvareno 10 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja Britanaca, te 430 posto više dolazaka i 550 posto noćenja irskih gostiju u usporedbi s istim razdobljem lani.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking