16.05.2018.

Specijalno izdanje crvenog vodiča Michelin

Čuvena izdavačka kuća Michelin iz Pariza drugi puta zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovo u cijelosti posvetila Istri. Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i sl., koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima.

Obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima ukupno tri restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom te 55 restorana s preporukom) u novom istarskom  izdanju, regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta - Buščina i Badi, oba iz Umaga.  

Prigodom izlaska iz tiska ove važne publikacije direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević, dao je sljedeću izjavu: Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će biti ocijenjeni od strane inspektora. Ono što je ključno,  jest činjenica da nam je prostor otvoren, da imamo mogućnost da se naši ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Morali bi svi skupa cijeniti taj prostor koji nam se otvara, jer dovoljno je prisjetiti se da Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o nama, da dođete u priliku pokazati se. Danas, imamo tu poziciju, nadam se da ćemo biti mudri i znati iskoristiti ovu veliku šansu koja nam se nudi, jer popravni ispit ne postoji.

Ovime je Istra ponovo uspjela napraviti iskorak i ojačati suradnju s Michelinom, što predstavlja dodatni kvalitetni alat promocije koji stavlja poseban fokus na naš teritorij, odnosno destinaciju.  

Istra je već duži niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gastronomskim vodičima, a crveni Michelinov vodič zasigurno predstavlja veliko priznanje za istarsku gastronomiju.  

Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.  

Crveni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje
Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time predstavljeni restorani na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.

Monte*, Rovinj-Rovigno
Alla Beccaccia, Valbandon
Batelina, Banjole
Badi, Lovrečica-Umag/Umago - new
Buščina, Sv.Marija na krasu, Umag-Umago - new
Damir&Ornella, Novigrad-Cittanova
Konoba Čok, Novigrad-Cittanova
Konoba Morgan, Bracanija, Buje-Buie
Marina, Novigrad-Cittanova
Meneghetti, Bale-Valle
Pergola, Zambratija-Zambrattia
San Rocco, Brtonigla-Verteneglio
Sv. Nikola, Poreč-Parenzo
Wine Vault, Rovinj-Rovigno
Zigante, Livade-Levade


Za Vinske ceste Istre Michelin navodi kako šesnaest odabranih vinarija predstavlja najbolji odraz  vinskog turizma na poluotoku.

Agrolaguna, Poreč
Arman Franc, Vižinada
Arman Marijan, Vižinada
Benvenuti, Motovun
Cattunar, Brtonigla
Clai, Krasica
Coronica, Umag
Cuj, Umag
Degrassi, Savudrija
Kabola, Buje
Kozlović, Momjan
Matošević, Sv. Lovreč
Meneghetti, Bale
Roxanich, Motovun
Trapan, Šišan
Veralda, Brtonigla


Što se Cesta maslinovog ulja tiče, Michelin posebno naglašava vodič Flos Olei i činjenicu da je Istra proglašena najboljom svjetskom regijom ekstradjevičanskog maslinovog ulja te posebno izdvaja sljedeće proizvođače:

Agrolaguna, Poreč
Al Torcio, Novigrad
Basiaco, Buje
Belci, Vodnjan
Buršić, Brtonigla
Chiavalon, Vodnjan
Grubić, Bale
Ipša, Livade
Mate, Savudrija
Medea-Agroprodukt, Pula
Meneghetti, Bale
Negri, Labin
Olea BB, Rabac
Tonin, Vodnjan
Zigante, Buje
Zubin, Umag


Zeleni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje  
Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu te Eufrazijeva bazilika s osvojenim najvećim brojem bodova (3*), a klasificirane kao najveća  preporuka. Slijede: Motovun, Grožnjan, Poreč, Limski zaljev, Rovinj, Brijuni, znamenitosti Pule, sakralna zbirka crvke Sv. Blaža u Vodnjanu, starogradska jezgra Labina te Plomin s dvije zvjezdice, tj. klasificirani kao preporučena mjesta za posjet. Potom Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Svetvinčenat, Sveti Lovreč, Draguć, Aleja Glagoljaša, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom, odnosno opisana kao interesantna mjesta, a na kraju popisa se nalaze još Novigrad, Oprtalj i Umag.

Beram (freske) ***
Eufrazijeva bazilika ***
Motovun-Montona**
Grožnjan-Grisignana**
Poreč-Parenzo**
Limski zaljev **
Rovinj-Rovigno**
Brijuni **
Znamenitosti Pule (Arena, Forum, Slavoluk Sergijevaca) **
Sakralna zbirka cr. Sv. Blaža, Vodnjan **
Starogradska jezgra Labina **
Plomin **
Pula-Pola *
Vodnjan-Dignano *
Bale-Valle *
Labin *
Svetvinčenat *
Sv. Lovreč *
Draguć *
Aleja Glagoljaša *
Hum *
Vrsar-Orsera *
Novigrad-Cittanova
Oprtalj-Portole
Umag-Umago

Vodič Michelin - gurmanska biblija
Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja.

Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.

Priča o Michelinu, barem što se Istre tiče, traje gotovo deset godina, a prije tog datuma, Istra je gotovo cijelo desetljeće organizirano, predano i izuzetno kvalitetno radila na podizanju ukupne gourmet scene s osnovnim ciljem da dobije dignitet i reputaciju koja joj je nesumnjivo pripadala, no to je trebalo potvrditi u realnom životu i na tržištu.

Tako je u društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, 2018. godine, s jednom Michelinovom zvjezdicom drugi puta za redom jedini ušao rovinjski restoran Monte.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking