10.08.2018.

Subotina među 20 najboljih tradicijskih festivala

Britanski dnevnik The Guardian uvrstio je buzetske manifestacije Subotina i Subotina po starinski među 20 najboljih tradicionalnih festivala u Europi koje ove godine vrijedi posjetiti!

Veliko je to priznanje kvaliteti i popularnosti manifestacija i izvan granica Hrvatske, a posebno veseli što se našla uz bok manifestacijama iz velikih turističkih i kulturnih destinacija. Manifestacije se ove godine održavaju 8. i 9. rujna povodom obilježavanja Dana Grada.

Danas je Buzet najpoznatiji kao „Grad tartufa“ zbog božanskog gomolja čija su najbolja „lovišta“ u Istri smještena upravo u šumama uz dolinu Mirne. Prema nekim se mišljenjima bijeli tartuf iz Istre bez problema može mjeriti s najpoznatijim bijelim tartufima iz Italije. Njemu u čast svake se godine u rujnu i listopadu organiziraju Dani tartufa, a u Buzetu se tradicionalno u subotu 8. rujna na glavnom gradskom trgu priprema divovska fritaja s 2018 jaja i deset kilograma tartufa u tavi promjera 2,5 metra. Subotina i službeno obilježeva početak Dana tartufa u Istri.

U nedjelju 9. rujna, u starom gradu u 12 sati počinje Subotina po starinski, kada se ulice i trgovi starogradske jezgre grada Buzeta pretvaraju u pozornicu prošlih vremena. Sudionici manifestacije kostimirani su u izvornu narodnu nošnju i pučku i gradsku odjeću karakterističnu za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, a uz zvukove tradicionalne istarske glazbe, Buzetom se šire i neodoljivi mirisi kulinarskih delicija koje će zadovoljiti nepce i najizbirljivijih posjetitelja. U toj scenografiji prošlosti koja se odvija unutar starih gradskih bedema možete sudjelovati u raznim etno-radionicama starih i gotovo zaboravljenih zanata. Nakog dobrog jela i pića, slijedi i dobra zabava za koju su zaduženi žongleri, ulični zabavljači, svirači, gunjci i harmonikaši, plesači po starinski i predstave dramskih skupina na dijalektalnom narječju. No, ni to nije sve - tu je i mimohod tipičnih lica davnih vremena: škovacina, pompjera, špacakamina, picaferaja, sladoledara, fotografa.

Vidimo se u Buzetu!

» The Guardian

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking