16.10.2018.

Projekt Mine Tour u sklopu programa Interreg V - A Slovenija - Hrvatska

Jučer ujutro je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin održana uvodna konferencija projekta MINE TOUR u sklopu programa INTERREG V - A SLOVENIJA – HRVATSKA u kojem, uz ostale partnere,  sudjeluje i Turistička zajednica Istarske županije. Inače, vodeći partner projekta je Grad Labin a ostali su partneri: Labin Art ExpressXXI, Turistička zajednica Slovenije, Razvojni centar Srca Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije. Projekt će trajati 30 mjeseci počevši od 1. rujna 2018. do 28. veljače 2021. godine, a proračun iznosi 1.144.622,45 € od kojih 85% pokriva Europski fond za regionalni razvoj.

Cilj MINE TOUR-a je aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda, a najveća investicija s Hrvatske strane je obnova nadzemnog dijela rudarskog 'šohta' u Labinu.

Na samom početku konferencije gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić pozdravio je prisutne te naglasio važnost realizacije ovog projekta. „Rudarski šoht jedan je od najznačajnijih simbola našeg grada, te sam izuzetno ponosan što će ovim projektom u sklopu programa INTERREG V - A SLOVENIJA – HRVATSKA naš šoht ponovno dobiti sjaj koji zaslužuje. Ovo je prva faza realizacije naših planova da ovaj „generator razvoja u povijesti“ postane generator razvoja turizma u budućnosti, te da se u skoroj budućnosti spustimo na dubinu od 60 metara i našu povijest ponudimo kao jedinstvenu turističku ponudu. Važnost suradnje svih partnera na ovom međunarodno važnom projektu za budućnost te zajednički cilj očuvanja i unaprjeđenja rudarske baštine u svrhu turizma je prijeko potreban. Želim vam ugodan boravak i uspješan rad u našem gradu“ – zaključio je Gradonačelnik.

Ravnateljica Općinske uprave Općine Litija, Meta Ponebšek, pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo dinamikom provedbe projektnih aktivnosti MINE TOUR.

„Litija je najstariji slovenski rudarski grad. Rudnik Sitarjevec najbogatiji je polimineralni rudnik u Sloveniji i ima jedinstvene limonitne stalaktite, koji spadaju u najbrže rastuće u svijetu. Potencijal rudnika za razvoj turizma je velik, tako da smo iznimno sretni što smo zajedno s Gradom Labinom i ostalim partnerima iz Slovenije i Hrvatske uspjeli prijaviti Interreg i dobiti sredstva za organiziranje uvjeta za turističke razglede rudnika. Projekt će biti važan korak u poboljšanju turističke ponude Litije. Naš krajnji cilj je urediti 632 metra rudarskih koridora kroz dva horizonta. Pripremit ćemo inovativne prikaze rudarske zbirke, interesantne priče i avanture koje daju prikaz naše rudarske baštine, te naših specifičnih stalaktita“ rekla je Meta Ponebšek i istaknula važnost dobre komunikacije tijekom provedbe projekta: „Ako s partnerima u projektu želimo postići zadane ciljeve, moramo dobro surađivati i cijelo vrijeme trajanja projekta aktivno i otvoreno komunicirati. Računamo na uspjeh projekta i radujemo se dobrim rezultatima.”

TZ Istarske županije će brinuti o razradi novog i neotkrivenog prekograničnog održivog turističkog proizvoda vezanog uz rudarsku baštinu. Obzirom da se radi o relativno nepoznatoj temi, uvjereni smo da će izazvati interes kako stranih tako i domaćih posjetitelja. U nastavku konferencije projektni partneri odredili su daljnje aktivnosti i obaveze svakog partnera te oformili Projektni odbor. Dolazak u Labin poslužio je i da ih se detaljnije upozna sa rudarskom poviješću Labina te da razgledaju rudarski šoht prije početka obnove.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking