07.11.2018.

Tjedan Istre u Europskom parlamentu

U razdoblju od 5. do 9. studenog u Bruxellesu se održava istarski tjedan kojim se Istarska županija po prvi puta, od kada je Hrvatska postala članica Europske unije, predstavlja Europskom parlamentu.

U sklopu tjedna, u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije, organizirana je i izložba fotografija otvorena 6. studenog u središnjem izložbenom prostoru Parlamenta. Izložbu kojom su predstavljene ljepote istarske regije službeno su otvorili potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička, istarski župan Valter Flego te eurozastupnik Ivan Jakovčić kao domaćin manifestacije.

Otvarajući ovo događanje, potpredsjednik Telička kazao je da ga je Istra osvojila kao šarmantna i prekrasna, zanimljiva regija, pa i provokativna kao što je nekada bila Toskana, u pozitivnom smislu, istaknuvši da govori iz sasvim osobnog iskustva jer je Istru odavno otkrio i zavolio. Župan Flego izrazio je nadu da će posjetitelji na ovaj način moći doživjeti dio istinske Istre i pozvao ih da posjete našu regiju.

Pomno odabrane izložene fotografije prikazuju Istru kroz njezinu stoljetnu tradiciju, očuvanu prirodu i bogatu kulturnu baštinu, ali i vrhunsku enogastronomiju, koja sve više čini regiju prepoznatljivom turističkom destinacijom na svjetskoj razini. Autori fotografija iznimni su umjetnici koji u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom već niz godina značajno pridonose promociji Istarskog poluotoka: Renco Kosinožić, Igor Zirojević, Julien Duval, Petr Blaha, Studio Sonda, Vladimir Bugarin, Đani Celija, Dejan Hren i Danijel Bartolić.

U centralnom dijelu izložbenog prostora nalazi se skulptura koze, zaštitini simbol poluotoka, rad poznatog, prerano preminulog, istarskog umjetnika i dizajnera Predraga Spasojevića, čijem je cjelokupnom stvaralaštvu gosp. Jakovčić u pozdravnom govoru odao posebno priznanje, istaknuvši njegov neizbrisiv doprinos promociji Istre kao regije ne samo sunca i mora, već poluotoka s dušom. Predstavljajući izložbu kazao je da ona otkriva tek djelić stoljetnog nasljeđa, ali isto tako i dijela baštine kojeg je Istra stvorila posljednjih dvadesteak godina.

Uz izložbu fotografija, predstavljanje Istre u Europskom parlamentu prati i degustacija lokalnih proizvoda. Uvaženi zastupnici i brojni posjetitelji Parlamenta tako imaju priliku kušati ekstra djevičansko maslinovo ulje Chiavalon, sireve iz žminjske mljekare Latus i istarski pršut Dujmović kao i vina iz selekcije Vinarije Kozlović te razgledati i ponijeti sa sobom neke od zanimljivih popratnih materijala Turističke zajednice Istre.

 

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking