05.12.2018.

Istra na obilježavanju Dana rudara u Poljskoj

Poljski grad Rybnik tradicionalni je domaćin proslave Dana rudara koji se obilježava u cijeloj regiji, a kojeg prati svečana dodjela nagrade Czarne Diamenty - Crni dijamant. Svečanost dodjele održana je 30. studenog u Gradskom kazalištu i tom su prigodom, na poziv domaćina, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula i Turistička zajednica Istarske županije uz Turističku zajednicu Grada Labina organizirale su prezentaciju turističke ponude naše destinacije uz degustaciju karakterističnih autohtonih proizvoda.

Rybnik, gradić smješten na obalama rijeke Nacyne, nastao je u 10. stoljeću kao ribarsko naselje, pa mu i ime potječe od slavenskog naziva za ribu (ryba). Danas broji oko 140 tisuća stanovnika, dok cijela regija Rybnicki Okręg Węglowy ima više od pola milijuna stanovnika. Udaljen je od Katowica 50 km i od Ostrave 30-ak km, a kao središte ove poznate rudarske regije Rybnik je odličan primjer uspješno valorizirane industrijske baštine.

Na ovom 20. izdanju prestižne nagrade predsjednici Županijske komore Pula, gđi Jasni Jaklin Majetić, uručena je nagrada Crni dijamant radi promicanja gospodarstva između dviju regija. Gospodarska komora Rybnik bila je izvrstan domaćin i partner u održavanju zanimljive promociju istarskog turizma u foajeu kazališta te u dijelu prostora na svečanom koktelu koji je uslijedio nakon dodjele nagrada, a realizirali su i izvanrednu medijsku komunikaciju pa je sudjelovanje Istre na prestižnom eventu bilo popraćeno u brojnim regionalnim i nacionalnim medijima.

Istarski gourmet kutak posjetili su počasni konzul Republike Hrvatske Andrzej Zylaka i predstavnik veleposlanstva Republike Hrvatske u Varšavi Marijana Barić u društvu direktorice predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszke Puszczewicz.

Tijekom posljednjih 15 godina, Županijska komora Pula je u suradnji s ovom regijom imala priliku biti organizator nekoliko sličnih prezentacija: na godišnjem Balu rudara u Kristalnoj dvorani rudnika soli Wieliczka, u gradu Rybniku te u gradu Opole i to na otvaranju Konzulata Republike Hrvatske kao i na Sajmu turizma, na kojem su predstavljeni programi Istra Inspirit. Vrlo dobra suradnja realizirana je i na povezivanju grada Labina s poljskim partnerima na provođenju projekta valorizacije industrijske baštine i ugljenokopa u Raši i Labinu.