Booking

Booking

Giostra

Pitate li se katkad kakav je Poreč bio nekada? Kakvi su bili ljudi koji su hodali našim drevnim ulicama, kako se živjelo, radilo, a nadasve družilo i zabavljalo u gradu višemilenijske civilizacijske tradicije?

Potaknuti takvim razmišljanjem igrajući se vremeplova, vratit ćemo se unatrag i dočarati procvat grada Poreča od 17. stoljeća na dalje.

Svjesni i ponosni što Poreč posjeduje bogato kulturno-povijesno naslijeđe, odlučili smo zaviriti u davnu 1672. godinu Povijesnim festivalom Giostra koji je temeljen na zapisima požutjelih listova arhivske građe zavičajnog muzeja Poreštine i Državnog arhiva u Pazinu.

Poznat je podatak iz 17. st. gdje se napominje da se u Poreču na dan Sv. Mihovila, 8. svibnja, održavala porečka pučka fešta Fiera franca triduana na kojoj se održavalo natjecanje u samostrelu te plesovi i razne pučke igre. Glavni događaj pučke fešte bila je popularna konjska utrka Giostra.

Ove ćemo se godine, zajedno s vama, vratiti 300-tinjak godina unatrag i pokušati vam dočarati dio druženja, provoda i običaja naših predaka i njihovih gostiju.

Prošetat ćemo porečkim trgovima i ulicama prepunim ljudima u onodobnim svečanim opravama, s uličnim zabavljačima, žonglerima, zastavičarima i hodaćima na štulama. Pratit će nas taktovi glazbe i plesni koraci iz 17. st. uz koje ćemo moći i sami zaplesati.

Ovaj festival postaje tradicionalan jer se nadovezuje na feštu propisanu Statutom grada Poreča iz 1364. godine. On određuje da se mora održavati „i u sva buduća vremena“, što će reći i danas.

Obnavljajmo, održavajmo našu tradiciju! Udahnimo zajedno miris prošlosti!

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking