Booking

Booking

Kalendar događanja

 • Otisci utiska - Odjeci modernog tiskarstva

  21.12.2018 - 30.09.2019

  Rovinj-Rovigno, Muzej Grada Rovinja-Rovigno

  Izložba o povijesti tiskarstva

  Muzej Grada Rovinja-Rovigno

  Izložba o povijesti tiskarstva

  Izložba obuhvaća razdoblje od 1859. godine kada se Antonio Coana iz Venecije seli u Rovinj i utemeljuje tiskaru "Istriana", pa sve do 1974. godine kada je osnovan Istratisak u Pazinu. Bila je to prva tiskara modernog tipa u Istri, koja je dobila odobrenje za rad nakon službene uspostave austrijske vlasti u cijeloj Istri 1814. godine. Na izložbi može se vidjeti dio tiskarske baštine Rovinja i Istre – tiskovine koje su činile svakodnevicu ulica, ureda, kavana; pratile pojedinca u školi, na radnom mjestu, pri molitvi, pa i u rijetkim trenucima zabave i dokolice.

  Info:

  Muzej Grada Rovinja-Rovigno
  Trg maršala Tita 11, HR-52210 Rovinj-Rovigno
  info@muzej-rovinj.hr

  Opširnije
 • Drugi svjetovi

  06.07.2019 - 28.07.2019

  Rovinj-Rovigno, Centar vizualnih umjetnosti Batana

  Apstraktna fotografija

  Centar vizualnih umjetnosti Batana

  Apstraktna fotografija

  Otvorenje izložbe: SUBOTA, 6. srpnja 2019. u 21,30 sati

  Prije otvorenja izložbe, 6. srpnja 2019. u 20,30 sati  Maja Strgar Kurečić održat će za publiku u izložbenom prostoru CVU Photo art Gallery „Batana“ predavanje uz projekcije, na temu „Foto-esej“. Ulaz je slobodan.

                                                                      *****

  Izložba „Drugi svjetovi“ suvremene hrvatske fotografkinje i sveučilišne profesorice Maje Strgar Kurečić donosi dio njezina najnovijeg ciklusa apstraktnih fotografija, gdje kreativno odgovara na sve izazove eksperimenta u procesu rada, pokazujući beskrajne mogućnosti uzleta mašte u svijetu vizualnih metamorfoza.

  Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U tekstu predgovora ona između ostaloga kaže:

  „Ciklus apstraktnih fotografija (...) „Drugi svjetovi“ višestruko (je) nagrađivan uglednim međunarodnim nagradama. (Kod njega) dominira boja kao samostalna činjenica, komunicirajući istodobno fotografski i slikarski. Sam apstraktni motiv tu nije rezultat prijepisa ili interpretacije realne zbilje, već je to nova, generička zbilja, nastala eksperimentom. Upravo ta predodžba realnosti kao umjetne tvorevine, nastale kemijskim procesom i modifikacijom jedne faze rada, smješta ovo stvaralaštvo u kategoriju apstraktne fotografije. Tim prije što je za Maju Strgar Kurečić proces rada ključni element stvaralaštva . (Jer) nju iznad svega zanima procesualnost; mijene i promjene koje nastaju doticanjima i sjedinjenjima tvari od kojih ona gradi paralelnu zbilju. A onda je posebno zanimaju efekti svega onoga novog i čudesnog nastalog sintezama i kemijskim reakcijama. Zato joj je beskrajno zanimljivo otkrivati trenutke najvećega sjaja boja i pratiti susrete formi „drugih svjetova“. Svjetova koje ona, poput demijurga i čarobnjaka, kreira sama „u intimi svoje sobe“, miješajući u magičnoj kućnoj posudi boje i tekućine, uz dodatak tajnovitih sastojaka, kao po nekom starom alkemičarskom receptu: „Malo ulja, prstohvat zlatnoga praha, malo crvene, kap zelene, kocka leda, sve pustiti da se prožme....“.  Rezultat je uvijek neizvjestan, ali zato i neobično uzbudljiv, jer te su tvari u međusobnim odnosima nestalne i nestabilne, promjenjive i nepredvidive, pa autorici - njezinu likovnom oku i imaginaciji, ostaje da prepozna i fotoaparatom „uhvati“ trenutke njihova sjedinjenja. Isto tako, da zabilježi tijek stvaranja i razgradnje mnogih formi i njihovih fraktala, koji nam - apstrakni, ali i asocijativni, u jednome trenutku nalikuju mikroskopskim strukturama i primordijalnim organizmima, a već u drugome imaginarnim krajolicima i kozmičkim predjelima.“

  (prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

  Kratka biografija autorice:

  Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Objavila je više od 40 znanstvenih radova iz područja grafičke tehnologije i fotografije. Članica je Internacionalne komisije za rasvjetu CIE - Division 8: Image Technology (International Commission on Illumination), Zbora fotoreportera Hrvatske i Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Fotografijom (reklamnom, novinskom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na 45 selektiranih (žiriranih) skupnih i 8 samostalnih izložbi fotografija u domovini i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  Kontakt: http://majastrgarkurecic.com

  Nagrade

  2019.

  - MIFA Moscow International Foto Awards –brončana medalja za fotografiju „Sanjajući Eschera“, u kategoriji Arhitektura

  - 13th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za fotografiju „Sanjajući Eschera“, u kategoriji Arhitektura i interijer

  - 12th Annual International Color Awards – nominacija za fotografiju iz serije „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije

  - 5th Fine Art Photography Awards – nominacija za seriji „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije 2018.

  - 12th Julia Margaret Cameron Award – prva nagrada za seriju „Drugi svjetovi”, u kategoriji Apstraktne fotografije 2016.

  - FIAP Gold Medal – 27. Zagreb Salon – za najbolju fotografiju u kategoriji Detalj 2002.

  - Godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, za umjetničko dostignuće, za izložbu fotografija “Prozori” 1997.

  - Fuji France Press Award – prva nagrada za najbolju crno bijelu fotografiju “Dubrovnik”

  Opširnije
 • Festival Sete Sois Sete Luas

  16.07.2019 - 17.07.2019

  Rovinj-Rovigno, Trg maršala Tita

  Festival mediteranske glazbe

  Trg maršala Tita

  Festival mediteranske glazbe

  U srpnju u Rovinju se održava već tradicionalni Festival mediteranske narodne glazbe Sete Sóis Sete Luas (Sedam Sunca Sedam Mjeseca). Festival ima sjedište u Lisabonu (Portugal) te u Pontederi (Italija). Promovira se putem Mreže za kulturu u 30 gradova, u 10 različitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja: Brazil, Cabo Verde, Francuska, Grčka, Izrael, Italija, Maroko, Portugal, Španjolska, a od 2008. godine Hrvatska i Rovinj. Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti, uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture.

  Program:

  16.07.

  21:00 7LUAS.MAIO.BAND (Cabo Verde)

  Ova izvorna produkcija Festivala Sete Sóis Sete Luas računa na sudjelovanje 6 prestižnih glazbenika s otoka Maio, jednog od najudaljenijih otoka arhipelaga Zelenortskog otočja. Opus grupe inspiriran je temama koje su stvorili otočni skladatelji i stoga čuva glazbenu tradiciju Maioa, koristeći kreolski, što temama daje posebnu emociju. Glazbenici Tote Xinoca (vokal i cavaquinho), Tibau Tavares (vokal i gitara), Tó (bas), Mauro (klavir), Nuno (gitara) i André na bubnjevima glazbeno su vodili portugalski majstori José Peixoto i José Barros u okviru projekta suradnje kojeg promiče Festival SSSL. Opus Maio7LuasBanda obuhvaća tradicionalnu glazbu, izvorne skladbe i nove aranžmane nadahnute kulturom malog otoka Maio. 

  22:00 GUSTAFI (Istria, Hrvatska)

  GUSTAFI su poznati po svom električnom stilu koji spaja istarsku narodnu glazbu i rock, uz utjecaj bluesa. Glazbeni sastav osnovan je 1990. godine u Vodnjanu, malom istarskom gradiću i jedan je od najznačajnijih primjera takozvanog ČA-vala (Cha Wave), vrste pop-rock glazbe koju prate tekstovi pjevani u čakavskom narječju Istre, zahvaljujući kojem je glazbeni sastav postao vrlo popularan u Hrvatskoj sredinom 90-ih godina.

  17.07.

  21:00 MED-ARAB-JEWISH 7SÓIS ORKESTRA (Mediteran) feat. KUD-SAC Marco Garbin (Rovinj, Hrvatska)

  Ova nova ambiciozna glazbena kreacija u kojoj sudjeluje 6 prestižnih predstavnika 6 različitih kultura, ima za cilj promicanje međukulturnog dijaloga, zahvaljujući prisutnosti židovskih, muslimanskih i kršćanskih glazbenika koji predstavljaju tri kulturna i religijska svijeta tipična za Mediteran i Južnu Europu. Prestižni umjetnici koji sudjeluju su Stefano Saletti (Italija) glazbeni voditelj i buzuki, Arnaud Cance (Francuska), multi-instrumentalist, Harry Perigone (La Reunion) na udaraljkama, Eden Holan (Izrael) i Soukaina Fahsi (Maroko) dva vokala, Carlos Menezes (Portugal) na basu. Izvorna umjetnička produkcija Festival Sete Sóis Sete Luas.

  22:00 MIMMO EPIFANI & The Barbers (Salento, Italija)

  Najizvorniji opus povezan s kordofonskim instrumentima (mandolina, mandola, mandolončelo) i etničkim instrumentima korištenim u brijačnicama Alto Salenta, u talijanskoj regiji Puglia. Mimmo Epifani je visoko cijenjen zbog svojih tehničkih inovacija improvizacije primijenjenih na njegov instrument, mandolinu, kao i tehniku mandola „alla barbiere“, tehniku pod tim nazivom jer se podučavala u brijačkom salonu u njegovom gradu u San Vito dei Normanni (Brindisi). Njegova instinktivna i duboka muzikalnost, povezana s glazbom drevnih korijena, potiče ga da neprestano traži suvremene zvukove koji ga čine međunarodnim umjetnikom s jakom sklonošću neovisnosti i istraživanju novih kultura. Surađivao je s velikim umjetnicima kao što su Massimo Ranieri, Eugenio Bennato, Antonio Infantino, Ambrogio Sparagna, Avion Travel.

  Više na: www.7sois7luas.com

  Info:

  Ass. Cultural Sete Sois Sete Luas

  marco@7sois.org

  Opširnije
 • Povorka batana s feralom i večerom u spaciu

  18.07.2019

  Rovinj-Rovigno, Rovinjska obala do Spacio Matika

  Oživljavanje bogate prošlosti ribarskog Rovinja, utorkom i četvrtkom

  19:30 h

  Rovinjska obala do Spacio Matika

  +385 (0)52 812 593

  Oživljavanje bogate prošlosti ribarskog Rovinja, utorkom i četvrtkom

  Pridružite se povorci batana sa feralom u predvečerje. Kreće se sa malog mola u blizini glavnog gradskog trga, te se uz prekrasnu starogradsku jezgru rovinjskom brodicom batanom plovi do spacia Matika u Švalbinoj ulici, mjesto koje ulaz ima i sa morske strane. Vožnja batana praćena je sugestivnom glazbom a u spaciu Matika organizirana je tradicionalna večera sa ribljim specijalitetima uz zabavni program, nastupaju Bitinaduri KUD-a Marco Garbin.

  Opširnije
 • La balera anni `60

  21.07.2019

  Rovinj-Rovigno, Trg brodogradilišta

  Plesnjak 60-tih godina

  21:00 h

  Trg brodogradilišta

  Plesnjak 60-tih godina

  Zabavna manifestacija s naglaskom na plesnjake i muziku 60-tih godina dvadesetog stoljeća. Nastupa Sergio Preden Gato uz pratnju Ricky Bosazzi Quartet.

  Info:

  Kulturno umjetnička udruga Giusto Curto

  giustocurto@hotmail.com

  Opširnije

Pregled 1 - 12 od ukupno 112

Turisticka zajednica ne snosi odgovornost za odluke organizatora o promjeni termina, izvodaca, programa, cijena ili za slucaj otkazivanja priredbe

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

 • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


 • Istria 52 Places To Go In 2017

 • 10 Best European
  Wine Destinations 2016

 • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

 • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

 • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking