Booking

Booking

Vodnjan i okolica

U prošlosti je Vodnjan-Dignano bilo važno urbano središte te je danas ovaj grad zanimljivo odredište, posebice za ljubitelje umjetnosti i kulture.
Šetajući starim dijelom grada zapazit ćete mnogobrojna zdanja koja pripadaju različitim povijesnim razdobljima: gotici, renesansi i baroku. Muzej se nalazi u palači izgrađenoj 1300, a pripadala je obitelji Bettica. Posebno je zanimljiva crkva sv. Blaža čiji je zvonik najviši u Istri (62 m). U crkvi se nalaze sačuvana mumificirana tijela svetaca i relikvije.

Naselje Peroj smješteno je na jugozapadnoj obali južne Istre, s prekrasnim pogledom na Fažanski kanal i Brijunski arhipelag. Arhitektura stare jezgre podsjeća na ostala istarska mjesta sa starim  kamenim kućama s baladurima i kamenim klupama.

Okolica Barbarige bila je gusto naseljena još u antičko doba što dokazuju i brojni arheološki nalazi nađeni kako na samoj morskoj obali tako i u zaleđu. Na morskoj obali nađeni su ostaci rimske vile iz I st., a u neposrednoj blizini i ostaci antičke uljare za preradbu maslina.

Galižana-Gallesano je jedno od najstarijih mjesta na području Istre čija naseljenost datira još iz prapovijesnog razdoblja. Bila je centar pulskog kolonijalnog agera i tu su se ukrštavale rimske ceste, dekumanova i cardo maximus. Zahvaljujući dijalektu, jednom od najstarijih u ovim krajevima, koji potječe direktno od srednjevjekovnog latinskog i narodnog jezika, prenosila su se imena, nadimci, toponimi i druga obilježja ovog jedinstvenog mjesta.

Naselje Betiga je dobilo ime po nekadašnjim vlasnicima tog područja, obitelji Bettica,  porijeklom iz Španjolske, koja se u Vodnjan doselila u srednjem vijeku, u bijegu zbog nesuglasica sa vlastodršcima kraljevine. Članovi  jedne grane obitelji sklonili su se ovdje te su kupili  kuće i imanja u Vodnjanu i okolici. U prošlosti je  ovo naselje imalo zasigurno veliku važnost što se daje naslutiti po pronađenim ostacima vila iz rimskog doba kao i po ostacima dviju važnih crkvi - Sv. Andrije i Sv. Agneze.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking