O regiji

Bajkovita priroda, gotovo mitski pejzaži i zanosni srednjovjekovni gradići središnje Istre probudit će u vama ono iskonsko, ono duboko, ono pravo prirodno zadovoljstvo! Središnja Istra jedna je od rijetkih mediteranskih regija koju krasi kvaliteta netaknutog prirodnog krajolika i bogatstvo baštine. Brojne drage i brežuljci stvorili su i raspršili mnoštvo naselja u čarobnim formama, s gotovo nestvarnim vidicima.

Netaknuta priroda

Svi glavni cestovni pravci s istočne, zapadne i južne obale Istre vode u Pazin, administrativno sjedište Istarske županije u samom srcu istarskog poluotoka. Iz Pazina se nekoć upravljalo Pazinskom grofovijom, feudom austrijske kuće Habsburg, iz Kaštela, utvrde podignute iznad spektaktularnog ponora Pazinčice, prirodnog fenomena pod posebnom zaštitom. U taj je najljepši primjer evolucije krške hidrografije u Istri, francuski pisac Jules Verne smjestio dio radnje svog romana Mathias Sandorf. No, današnja je namjena Kaštela drugačija, u njemu se nalaze Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina.

Krenete li iz Pazina na sjever, za svega dvadesetak minuta doći ćete u prelijepi Motovun-Montona, od prapovijesti najvažnije naseljeno mjesto ovoga kraja. To je slikoviti srednjovjekovni grad na brdu bogat kulturno-povijesnom baštinom koji dominira dolinom rijeke Mirne i čuvenom Motovunskom šumom, staništem najboljeg tartufa na svijetu.

Nastavite uzvodno prema Buzetu, gradu na brdu usred plodne doline kojom protječe rijeka Mirna. Naseljen već u prapovijesti, u rimsko je doba bio utvrđen. Središnji trg s župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije srce je staroga grada, a kad ste već ovdje nemojte nikako propustiti posjet Zavičajnom muzeju Buzeštine. Buzet je 1999. proglašen gradom tartufa, jedinstvenog ploda ove mistične zemlje.

U okolici Buzeta posjetite i Roč, danas izuzetno aktivno kulturno središte, te Hum - najmanji grad na svijetu! Između ova dva gradića proteže se jedinstveni spomen-kompleks posvećen starom hrvatskom pismu glagoljici i glagoljaškoj kulturi. Buzet i Roč su zaštićeni kao spomenici kulture od izuzetnog značaja. Odavdje će vas za samo nekoliko sati jedna od mnogobrojnih planinarskih staza odvesti iz slikovite arhitekture srednjovjekovnih gradića preko šumovitih obronaka visoravni Ćićarije do najveće istarske planine Učke (1396m), parka prirode. To je jedan od posljednjih europskih lokaliteta na kojem će strpljivo oko ljubitelja ptica biti nagrađeno impresivnim siluetama bjeloglavog supa i surog orla.

Krenete li pak iz Pazina na jug, put će vas dovesti u Žminj, gradić u kojem su stare istarske kuće i stancije sada agroturizmi koji uz smještaj nude domaću istarsku kuhinju i dodir s netaknutom prirodom.

Nastavite li dalje na jug, doći ćete u Svetvinčenat, umjetničko središte južne Istre smješteno na kraškoj zaravni i okruženo šumama, pašnjacima i vinogradima. Kaštel, crkve i prekrasni renesansni trg savršena su scenografija za vrhunska umjetnička zbivanja. I sve će se poklopiti baš kako treba, kulturni ugođaj i predivni večernji završetak vašeg malog putovanja kroz svijet iz bajki.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking