O regiji

Vrsar-Orsera i Funtana-Fontane, mala ribarska naselja između Poreča i Limskog kanala sa svojim neponovljivim arhipelagom idiličnih otoka, zelenim ugođajem i kristalno čistim morem nude vam savršene uvjete za odmor. Najrazvedenija obala u Istri s brojnim uređenim zaljevima i malim otocima pravi je raj za nautičare koji u Vrsaru-Orsera imaju na raspolaganju veliku marinu s 190 stalnih godišnjih vezova i svom potrebnom dodatnom ponudom. Ali i ako niste ovdje uplovili brodom možete uživati u tom čarobnom moru s brojnih izletničkih brodova u dnevnim, ali i i noćnim panoramskim izletima od Vrsara-Orsera preko Limskog kanala do Rovinja, u fish-picnic izletima ili doživljaju pravog ribolova kočom.

Od davnina su se mediteranski pomorci na ovom području opskrbljivali pitkom vodom s obližnjih izvora na obali, po kojima su oba mjesta dobila ime. U rimsko je doba s izvora u Funtani izgrađen akvadukt do okolice Poreča. Osim izvora ne propustite i Kaštel iz 17. stoljeća kojeg je dao izgraditi Bernardo Borisi.

Na vrhu vrsarskog brežuljka ostaci su prapovijesnog naselja koje je bilo opasano obrambenim zidinama, a tako je bilo i u rimsko doba, kad je Vrsar-Orsera postao značajno starokršćansko središte. Podignut na mjestu manje i skromnije romaničke palače, kaštel kakvog ćete danas vidjeti bio je utvrda zaštićena obrambenim zidom s kulama, a danas je tu i galerija jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara, Eda Murtića.

Odavdje možete krenuti u posjet pećini sv. Romualda, benediktinskog redovnika i isposnika koji je u Istru donio nauk sveca iz Norcie, i benediktinskim crkvama i samostanima na sjevernoj obali Limskog kanala. Da, u Istri možete doista vidjeti izvorišta zapadne civilizacije!

Više od odmora!

Vrsar-Orsera i Funtana-Fontane danas su moderni turistički centri, koji se nikad nisu odrekli svoje bogate tradicijske riznice, u kojoj se posebno ističe kultura pripravljanja hrane, koju su prepoznale generacije gostiju kao neizbježnu posebnost ovog podneblja. Ostala je vjernost tradiciji istarske kuhinje, ali su joj dodani začini i arome po iskustvima starih kuharica, pa se danas nude tradicionalna jela spravljena na tako poseban način, ispunjavajući vašu želju za autentičnom mediteranskom kuhinjom, za zaboravljenim spontanim gastronomskim užitkom! Nadaleko poznati istarski pršut, ombolo i kobasice ovdje imaju poseban okus i miris, a plodovi mora i ribe plemeniti su izdanak idiličnog arhipelaga u kojemu se stapaju ljepota, užitak i tradicija.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking