Šterna - spoj kamena i željeza

Istarski čovjek oduvjek je za svoja umjetnička djela i predmete potrebne za svakodnevni život koristio kamen - škrilje za gradnju kažuna, zidova i krovova te onaj tvrdi, rezan na blokove iz kojeg je klesao kamenice za ulje, ukrasne detalje na kući ili 'grla' za šterne.

A željezo? Osim za izradu poljoprivrednih alata, maštovito je koristio za izradu ukrasnih detalja na portunima, ognjištima i cisternama na kojima je uz godinu izrade, vrlo često bilo iskovano i ime vlasnika.

Nekada su šterne značile život, umijeće i znanje vrsnih i specijaliziranih graditelja, ali i siromaštvo i bogatstvo njihova vlasnika.

Savičenta ih ima petnaestak, a jedna se od njih, izgrađena 1808. godine, smjestila na jednom od najljepših trgova u Istri. Stup na glavnoj šterni služio je kao nosač limenih gurli koje su vodu s krovova obližnjih kuća dovodile do spremnika. Stanovnici Svetvinčenta ponose se svojim šternama koje su, osim praktičnih razloga, važan oblikovni element na središtima gradskih i seoskih trgova.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking