UNESCO-ova baština

Eufrazijeva bazilika u Poreču, sagrađena 553. godine, dio je UNESCO-ova univerzalnog kulturnog blaga, a na listi su čekanja i pulski antički spomenici te srednjovjekovne freske u malim crkvicama, djela pučkih majstora.

Eufrazijeva bazilika

Poreč posjeduje jednu od najljepših ranobizantskih crkava u Europi nazvanu Eufrazijeva bazilika prema imenu porečkog biskupa koji je u 6. stoljeću dao podići raskošnu trobrodnu baziliku na mjestu starije crkve. <

Godine 1997. cijeli kompleks Eufrazijane (crkva, krstionica, atrij te nekadašnja biskupska palača) upisan je uUNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Posebno su zanimljivi raskošni mozaici u apsidi, te mramorne ploče s inkrustacijama u sedefu i raznobojnom kamenu.

Prvi sakralni objekt na tom mjestu bio je tzv. Maurov oratorij građen u drugoj polovici 3. stoljeća (očuvan je dio mozaika) kao jedno od prvih mjesta okupljanja kršćana. Mauro je bio prvi porečki biskup i mučenik te je danas zaštitnik grada Poreča i biskupije. On je u doba najtežih progona kršćana, za vrijeme cara Dioklecijana, bio pogubljen zajedno sa svim tadašnjim porečkim klerom. U Eufrazijevoj se bazilici čuvaju njegove moći.

Porečka je bazilika tijekom ljetnih mjeseci pravo mjesto za ljubitelje klasične glazbe. Tradicionalna glazbena manifestacija «Koncerti u Eufrazijani» utemeljena je 1962. godine, a na njoj sudjeluju eminentni hrvatski i svjetski glazbenici izvodeći sakralnu i svjetovnu glazbu svih vremenskih razdoblja.

Doznajte više o Eufrazijani »»

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking