Rimljani u Istri

Rimljani u Istri

Rimljani uvode na područje Istre novu organizaciju, provode kao i u cijeloj Europi, prvu urbanizaciju, grade ceste i povezuju gradove čime znatno pomažu razvoju trgovine. Istra je poznata po kvalitetnom kamenolomu što su znali i Rimljani, tako da danas uz cijelu zapadnu obalu Istre vidimo mjesta antičkih kamenoloma odakle su uzimali građu za svoje velebne građevine. I pulski je amfiteatar građen od domaćeg vapnenca.

Upotrebu kamena doveli su Rimljani do savršenstva kroz nov način gradnje, obradu i ukrašavanje kamena. Velike dijelove najboljih zemljišnih posjeda pretvaraju u državne posjede (ager publicus), na koje naseljavaju rimske kolone i umirovljene vojnike-veterane. Mnogi su posjedi pripadali carevima, članovima njihovih obitelji i njihovim prijateljima. Grade ville rusticae, koje služe za stalno stanovanje ili povremeno ljetovanje gospodara te za proizvodnju različitih proizvoda. Niz nalazišta, a u Istri je zabilježeno gotovo 300 antičkih lokaliteta, govori o postojanju različitih radionica: za pečenje gline i izradu lončarskih proizvoda, za izradu i bojenje tkanine, ciglane, radionice amfora od kojih je ona u Červaru kod Poreča izrađivala amfore čak i za potrebe careva.

Pula

Najviše sačuvanih rimskih spomenika nalazi se u Puli. Augustov hram posvećen božici Romi i caru Augustu sagrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine. Nalazio se na rimskom Forumu, kako se i danas taj trg zove, a u njemu je manja izložba rimske antičke skulpture od kamena i bronce.

U antičke zidine grada Pule bila su uklopljena tzv. Herkulova vrata, vjerojatno prva koja su Rimljani sagradili došavši u Pulu, zatim Dvojna vrata koja se tako nazivaju jer imaju dva lučna otvora, a sagrađena su na prijelazu iz 2. u 3. stoljeće. Slavoluk Sergijevaca čiji je crtež ostavio Michelangelo posjetivši Pulu u 16. stoljeću, podignut je oko 30. godine prije Krista u korintskom stilu. Posebno zanimljiv spomenik je malo rimsko kazalište koje se nalazilo unutar grada, za razliku od velikog koje danas više ne postoji, a bilo je smješteno izvan gradskih zidina.

Za vrijeme vladavine cara Vespazijana u 1. stoljeću, podignut je velebni amfiteatar koji je služio prvenstveno za gladijatorske borbe. Eliptičnog oblika, mogao je primiti oko 20.000 gledatelja.

U podzemnim prostorijama nalazi se stalna izložba 'Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici' s alatima za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje) te veliki broj amfora koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina. Dodatne informacije možete zatražiti u Arheološkom muzeju Istre u Puli koji i sadrži najveću zbirku rimskih spomenika u Istri (mramorne statue, nadgrobne spomenike, rimske natpise, mozaike i dr.).

Brijuni

Otočje Brijuni posjeduje niz arheoloških lokaliteta s rimskim ostacima. Brijuni su u to vrijeme cjelovit posjed jednog vlasnika čija je gospodarska baza bila komercijalna proizvodnja soli i građevinskog kamena u lokalnom kamenolomu.

Na istočnoj obali otoka Veliki Brijun, u zaljevu Verige, pronađen je najveći istarski antički rezidencijalni kompleks. Sastojao se od ville rusticae kao jezgre kompleksa, peristila s reprezentativnim prostorima, dva atrija okružena prostorijama te portika s lođama dužine 80 i širine 6,2 m koji je završavao velikom nasutom terasom s prekrasnim pogledom na more i zaljev.

Tri hrama bila su posvećena Neptunu (bogu mora), Marsu (bogu rata) i vjerojatno Veneri (božici ljubavi). Veliki portik povezivao je hramove s bibliotekom, zatim su tu bile terme, uređene terase i vrtovi. Kompleks pokazuje profinjeno jedinstvo arhitekture i krajolika te visoku umjetničku vještinu antičkih graditelja.

Poreč

Grad Poreč zanimljiv je po svom urbanističkom obliku. U 2. stoljeću prije Krista ovdje je organiziran rimski castrum, vojno naselje pravilnog rastera s dvije karakteristične glavne rimske ulice cardo i decuman. Pravokutni raspored rimskih ulica još se odlično raspoznaje, a potez decumana zadržao je karakter glavne uzdužne gradske prometnice i danas nosi isti naziv. U ovoj se ulici nalazi Zavičajni muzej Poreštine koji svojom zanimljivom zbirkom opisuje povijest od pretpovijesti do 19. stoljeća. Posebno su zastupljeni rimski izlošci.

Trg Marafor nalazi se na položaju nekadašnjeg antičkog foruma, a na njegovoj zapadnoj strani su ostaci triju hramova. Neptunovog, Dijaninog i tzv. Velikog hrama.

Email

Međunarodne pohvale turističkoj Istri

  • Best Olive Oil Region in the world 2016, 2017 and 2018


  • Istria 52 Places To Go In 2017

  • 10 Best European
    Wine Destinations 2016

  • 10 Best Wine Travel Destinations 2015

  • World's 2nd Best Olive Oil Region 2010 - 2015

  • Top 10 Valentine's Day Retreats 2014

Uz značajnu medijsku pokrivenost u časopisima kao što su National Geographic Traveler i Huffington Post, te u uglednim turističkim vodičima kao što je Lonely Planet, međunarodni novinari i touroperatori nastavljaju hvaliti Istru i njenu ponudu, uvrštavajući je među najbolje svjetske destinacije.

Booking